Rokovania o "pobrexitovej" obchodnej dohode pokračujú, naďalej však pretrvávajú značné rozdiely

NETKY.SK • 28 November 2020, 15:57 • 2 min
Rokovania o "pobrexitovej" obchodnej dohode pokračujú, naďalej však pretrvávajú značné rozdiely

LONDÝN - Hlavní vyjednávači Spojeného kráľovstva a Európskej únie v sobotu obnovili osobné rokovania o "pobrexitovej" obchodnej dohode.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rozhovory sa v uplynulých dňoch na najvyššej úrovni uskutočnili iba virtuálne, keďže hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier bol do piatka v karanténe.

 

Rozhovory viaznu
V sobotu však vycestoval do britskej metropoly za náprotivkom Davidom Frostom, aby sa pokúsili posunúť rokovania vpred. Podľa Barniera po týždni videohovorov medzi obomi stranami naďalej pretrvávajú rovnaké významné rozdiely. Barnierove slová potvrdil aj Frost, ale trvá na tom, že má cenu pokračovať v rozhovoroch.

Veľká Británia opustila euroblok 31. januára, kedy sa zároveň začalo prechodné obdobie, ktorého cieľom je uzavrieť spomenutú obchodnú dohodu. Tá by mala zmierniť ekonomický dopad brexitu. Toto obdobie sa skončí 31. decembra.

 

Prečítajte si tiež: Čas na brexitovú dohodu sa kráti a zásadné rozdiely pretrvávajú, tvrdí hlavný vyjednávač EÚ

 

Hrozí zavedenie ciel
Únia sa s Britániou dohodla v mnohých otázkach, ale rokovania viaznu v otázkach práv EÚ na rybolov v britských vodách, záruk dodržiavania pri akejkoľvek dosiahnutej dohode a štandardov "rovnakých podmienok pre všetkých", ktoré musí Spojené kráľovstvo spĺňať pri vývoze do EÚ.

Na dosiahnutie dohody bude musieť EÚ podľa agentúry AP obmedziť svoje požiadavky na rybolov a Británia zase bude musieť súhlasiť s určitým zosúladením s pravidlami bloku. To je však pre politikov na oboch stranách zložité.

Ak nedôjde k včasnej dohode, podniky na oboch stranách Lamanšského prielivu budú od 1. januára čeliť clám a ďalším prekážkam v oblasti obchodu.

 

Poškodilo by to ekonomiky na oboch stranách, ale negatívnejší dopad by to malo na Spojené kráľovstvo, ktorého hospodárstvo v ostatných mesiacoch trpí pre pandémiu koronavírusu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Pobrexitová dohoda medzi EÚ a Veľkou Britániou je stále reálna



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona