Japonsko spustilo celoštátny experiment, ktorý má odľahčiť dopravu v mestách. Najväčší úspech zožal medzi pracujúcimi

NETKY.SK • 24 Júl 2017, 11:36 • 2 min
Japonsko spustilo celoštátny experiment, ktorý má odľahčiť dopravu v mestách. Najväčší úspech zožal medzi pracujúcimi

TOKIO – Japonsko patrí medzi najrušnejšie mestá na svete, kde Japonci denne dochádzajú do svojej práce aj niekoľko desiatok kilometrov. Preto sa vláda rozhodla spustiť projekt, ktorý umožňuje zamestnaným pracovať z domova. Výsledkom má byť rapídne zníženie dopravných zápch a nehôd s blížiacimi sa olympijskými hrami v roku 2020.

slovakia

left justify in out

Japonsko dnes spustilo schému na podporu práce z domova v snahe zmierniť dopravné zápchy a zmierniť známu nepružnú pracovnú kultúru v treťom najväčšom hospodárstve na svete. Do projektu sa zapojilo takmer 930 spoločností z celej krajiny. V takýchto skúškach budú pokračovať až do spustenia olympijských slávnosti, kedy bude cesta do práce predstavovať naozaj veľký problém. „Akonáhle začnú olympijské hry, bude ťažké sa dostať do práce, takže to robíme ako experiment," povedal Takashi Kozu, prezident Ricoh Institute of Sustainability and Business.

 

Nadchádzajúce olympijské hry však nie sú jediným dôvodom pre experiment. Premiér Shinzo Abe nedávno zaviedol skrátenie pracovného času a obmedzenie pre zneužívania pracujúcich. Práca na diaľku by mohla byť ďalším spôsobom, ako zmeniť pracovné postupy, o ktorých niektorí odborníci tvrdia, že nie sú priajateľné."Životný štýl mladších generácií sa mení, takže firmy by mali ponúkať alternatívne pracovné štýly na udržanie motivácie zamestnancov," dodal Kozu.

 

Ďalším cieľom projektu je prehodnotiť japonskú workoholickú tradíciu, kde muži bežne trávia dlhé hodiny v kancelárii, pričom im neostáva veľa času na rodinu. Vo svete čoraz viac obľúbené a zaužívané homeoffice v Japonsku akoby ostali na bode mrazu. Zamestnávatelia požadujú, aby boli pracovníci fyzicky prítomní na pracovisku, často krát dlhšie ako 12 hodín denne.  

 

Je len otázkou času či experiment skutočne prispeje k zmierneniu problémov s preťažením dopravy vo veľkomestách. Londýn predstavil podobné opatrenie počas olympijských hier v roku 2012, pričom sa zúčastnilo 80 percent podnikov v britskom hlavnom meste.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies