V Černobyle neprestajne horí neďaleko jadrového reaktora

NETKY.SK • 14 Apríl 2020, 14:38 • 2 min
V Černobyle neprestajne horí neďaleko jadrového reaktora

Ukrajinskí hasiči sa už týždeň snažia skrotiť požiar v oblasti bývalej elektrárne Černobyľ. K požiarom v oblasti vraj dochádza často.

slovakia

left justify in out

 

Požiare v "zakázanej zóne" Černobyľu začali 4. apríla. Plamene zatiaľ zničili 12 vysídlených dedín, ktorých obyvatelia boli evakuovaní po havárii štvrtého reaktora v apríli 1986. Podľa DPA zhorelo už asi 3500 hektárov porastu. Dym z ohňa vietor zaniesol až do asi sto kilometrov vzdialeného Kyjeva. Naposledy v černobyľskom regióne horelo pred dvoma rokmi.

 

Požiar v černobyľskej zóne nie je pod kontrolou už takmer týždeň

 

Čo sa tvrdí v Rusku
Z ruských médií prišla informácia o tom, že sa požiar blíži k miestu, kde sa skladuje najviac jadrového odpadu, ukrajinské úrady však informujú, že plamene neohrozujú ani elektráreň, ani odpad.

 

Požiar momentálne hasí 400 ukrajinských hasičov za využitie takmer sto kusov techniky, vrátane troch lietadiel a troch vrtuľníkov. Hasiace vrtuľníky ponúklo Ukrajine na pomoc tiež susedné Bielorusko.

 

Mimoriadna situácia

Prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý po desiatich dňoch vyjadril nad situáciou znepokojenie, má dnes vypočuť hlásenie šéfa štátnej služby pre mimoriadne situácie, pod ktorú hasiči spadajú.

 

Polícia ešte v pondelok zatkla druhého podozrivého z podpálenia suchej trávy, od ktorej sa vznietil les. Kým prvým pôvodcom nebezpečného ohňa sa ukázal byť recidivista, ktorý trávu podľa vyšetrovateľov zapálil "pre zábavu", v druhom prípade ide o tridsaťsedemročného miestneho obyvateľa, ktorý pálil odpad a ohorky potom vysypal do trávy za dedinou. Požiar, ktorý spôsobil, sa najprv sám snažil uhasiť, ale oheň sa medzitým rozšíril do lesa. Mužovi hrozí päťročné väzenie, napísala agentúra TASS s odvolaním sa na políciu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies