Neďaleko Košíc opäť pribudli zábrany pre migrujúce žaby

NETKY.SK • 30 Marec 2023, 7:0 • 2 min
Neďaleko Košíc opäť pribudli zábrany pre migrujúce žaby

KOŠICE - Košickí lesníci spolu s dobrovoľníkmi aj túto jar prispievajú k ochrane migrujúcich žiab. Vo vybraných úsekoch ciest neďaleko Košíc už osadili zábrany, uviedla dobrovoľníčka a koordinátorka aktivity Ivana Fabianová. Zároveň vodičov žiada o ohľaduplnosť.

slovakia

left justify in out

V tomto období sa žaby hromadne tiahnu zo svojich zimovísk na miesta rozmnožovania. Mestské lesy Košice na sociálnej sieti pripomínajú, že ich ochrana spočíva v prvom rade vo výstavbe zábran z plastovej fólie pri verejnej ceste, ktorá pretína migračnú trasu žiab.

 

Ide o opatrenia najmä na ochranu ropuchy bradavičnatej na miestach priľahlých k vodným plochám akou je vodná nádrž Ružín, či menšie jazierka v Malej Lodine v okrese Košice-okolie, kde ropuchy kladú vajíčka do bývalej liahne pstruhov. Fabianová potvrdila, že zábrany sú už osadené pri Ružínskej priehrade za obcou Košická Belá - na úrovni bývalého kempingu Zlatník a pri moste Košické Hámre, ako aj pred obcou Malá Lodina.

 

img

 

Následne sa žaby sústredené pri zábranách zbierajú a prenášajú do vody. "Teraz sa ťah zastavil, keďže mrzne. Žabkám sme pomáhali s presunom asi týždeň," povedala s tým, že ich prenášajú aj z miest, kde zábrany nemôžu byť postavené. "Stoja tam naši dobrovoľníci a pomáhajú im dostať sa na druhú stranu cesty," vysvetlila. Pravidelný nočný zber je podľa jej slov náročný. Na vodičov v tejto súvislosti apeluje, aby boli v okolí danej lokality obzvlášť obozretní a vyhli sa tak migrujúcim jedincom a neohrozovali zbierajúcich. Vo vybraných úsekoch by malo byť v najbližších dňoch osadené aj dočasné dopravné značenie s obmedzením najvyššej povolenej rýchlosti na 30 km/h. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona