Ako cestovať k moru so zdravotným postihnutím?

NETKY.SK • 25 December 2022, 07:00 • 2 min
Ako cestovať k moru so zdravotným postihnutím?

Stráviť celé sviatky, či aspoň občas vycestovať mimo Slovenska-povedzme aj k moru- spolu s rodinou, či osobným asistentom už dávno nie je len výsadou hŕstky vyvolených. Dá sa to aj v prípade, ak máte ťažší zdravotný postih a to dokonca aj vtedy, ak ste na vozíčku.

slovakia

left justify in out

Inšpiráciou k napísaniu tohoto článku, či skôr akejsi ,,abecedy cestovateľa s ŤZP" mi bolo opakované stretnutie sa s našou úspešnou paralympioničkou Michaelou Balcovou, ktorá sa ma pri našom poslednom stretnutí sa v Piešťanoch opýtala, kam by si mohla ísť spolu s maminou v prípade víťazstva v Rio de Janeiro, poriadne odpočinúť a zregenerovať sa, aby takto odmenila seba aj ju.

Pri našich rozhovoroch zistila, že napriek mojim diagnózam rád cestujem a som v kontakte i s viacerými vozíčkarmi. Mnohí z nich sú samostatní ľudia, ktorí sa rozhodli neizolovať sa od spoločnosti a niekoľkí z nich majú reálny záujem i finančné možnosti cestovať a občasne aj cestujú. Rovnako, ako ľudia vo vyššom veku, ktorí rovnako častokrát nemajú dostatok informácii o tom, či sa o nich dokážu napríklad v exotických destináciach postarať, prípadne majú obavy, či takúto cestu zvládnu.

Skúsme teda spoločne poodhaliť možnosti cestovania v prípade, ak máme telesný hendicap, prípadne vyšší vek. Prezradíme vám postupne niekoľko horúcich typov, ako na to.  

Začať by sme mali výberom destinácie. Určite odporúčam nepodceniť vyhľadávanie dostatku informácii nielen o krajine, do ktorej chceme vycestovať, ale najmä o hoteli, v ktorom chceme prežiť dni voľna, či dovolenku. Mnohé plážové hotely majú špeciálne vyškolený personál pre prácu s vozíčkarmi, bezbariérové izby, či bezbariérový prístup do vody. Je len na našom dôkladnom zvážení- a zvážení ošetrujúceho lekára- ako ďaleko od Slovenska sa vyberieme. V prípade, ak celoročne dobre tolerujeme vyššie, no vďaka blízkosti oceánu znesiteľné teploty a dlhší let, možno, že vás prekvapí, že tabu pre vozíčkarov, prípadne ťažko zdravotne postihnutých s doprovodom, či staršie osoby nemusia byť ani Maledivy. Verte, či neverte, na niektorých maledivských ostrovoch denne pristávajú hydroplány s vozíčkarmi, či ťažko zdravotne postihnutými dovolenkármi. V prípade, že túžite po takejto tropickej, exotickej dovolenke, rovnako, ako u iných destinácii platí, že s čím väčším časovým predstihom si takúto cestu rezervujeme, tým menej za ňu vo všeobecnosti  zaplatíme. Rovnako je potrebné myslieť na to, že najmä menšie hotely majú len zopár bezbariérových izieb. Viaceré takéto izby, resp. všetky prízemné, včítane vodných bungalovov, má napríklad známy španielsky hotelový reťazec RIU. 2 vzájomne prepojené ostrov, na ktorých sú hotely dvoch kategórii, štvor a päťhviezdičkový je popretínaní širokými betónovými cestami a s invalidným vozíkom čakajú zamestnanci na svojich ŤZP klientov pri výstupe z hydroplánu, či lode tiež na širokom betónovom móle. Problémom nie je ani prístup do vody- pozvoľné zátoky sú celkom bez vľn a voda je v nich celoročne príjemne vyhriata a teplá. Dostať sa na Maledivy sa dá celkom bez prestupu z viedenského letiska Schwechat. Je samozrejmosťou, že nielen rakúsky prepravca prepravuje ŤZP osoby bežne, nie je potrebné ničoho sa obávať. Cestovné kancelárie vedia zarezervovať taký typ letenky, aby vyhovoval postihnutému pasažierovi aj jeho doprovodu. 

Dôležité je správne si rozvrhnúť sily a necestovať na prvý raz na príliš dlhú dovolenku.

V prípade Maledív môže byť zaujímavé prenocovať prvú noc v niektorom z hotelov v hlavnom meste, Male a na cestu na ostrov sa vybrať aklimatizovaný na podnebie najmä v zimných mesiacoch až na druhý deň. Myslieť pritom musíme aj na časový posun, s aklimatizáciou nám môže byť nápomocný melatonín.

Zaujíma vás niečo ohľadom cestovania? 

Napíšte nám a my sa radi opýtame za vás.

Najbližšie sa dočítate o: cestovaní pre ŤZP v Európe

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies