Putin o Ďalekom východe, daňovom raji a mierovej zmluve s Japonskom

NETKY.SK • 6 September 2021, 13:19 • 2 min
Putin o Ďalekom východe, daňovom raji a mierovej zmluve s Japonskom

MOSKVA – Vladimír Putin vystúpil s prejavom na Východnom ekonomickom fóre, ktoré sa konalo v areáli Federálnej univerzity Ďalekého východu. RIA Novosti poskytla kľúčové vyhlásenia hlavy štátu.

slovakia

left justify in out

O Ďalekom východe

Rusko vytvorí na Ďalekom východe centrum príťažlivosti pre kapitál a ekonomiku, vytvorí priestor príležitostí pre občanov a podnikanie, uviedol prezident. Objem akumulovaných priamych zahraničných investícií v tomto federálnom obvode sa za šesť rokov takmer zdvojnásobil, uviedol ruský líder. Vyzval na predloženie nových riešení pre rozvoj regiónu a taktiež požiadal vládu, aby tam presadzovala energetické projekty.

 

img

 

Prečítajte si: Ministri zahraničia G7 budú rokovať o Afganistane, mali by prísť aj Rusko a Čína

 

Okrem toho Putin oznámil zvýšenie výdavkov na systém zdravotnej starostlivosti na Ďalekom východe. „Pokročilý rozvoj tohto regiónu je pre krajinu absolútnou dlhodobou prioritou.“ 

 

O výhodách na Kurilských ostrovoch

Putin oznámil vytvorenie bezprecedentného daňového režimu pre podnikanie na Kurilských ostrovoch. Podľa jeho slov budú podnikatelia  na desať rokov oslobodení od daní zo zisku, majetku, pozemkov a znížia im aj poistné. Budú aj colné výhody. Špeciálnu situáciu budú môcť využiť aj zahraničné spoločnosti pôsobiace na Kurilských ostrovoch.

 

O vzťahoch s Japonskom

Rusko a Japonsko majú záujem na úplnej normalizácii vzťahov, povedal prezident.  „Mám na mysli náš vzájomný strategický záujem na rozvoji spolupráce. Vždy sme hovorili o potrebe rešpektovať výsledky druhej svetovej vojny zakotvené v medzinárodných dokumentoch“.

 

Absenciu mierovej zmluvy podľa výsledkov vojny označil za nezmysel a uviedol, že Rusko bolo vždy zástancom dialógu o tejto otázke. Putin zároveň pripomenul, že podľa aktualizovanej ústavy je Rusko nedeliteľné a južné Kurily sú navždy súčasťou krajiny. Poznamenal tiež: „Moskva sa bude brániť proti rozmiestneniu amerických rakiet na japonskom území."

 

O Severnej morskej ceste

Rusko má v úmysle zvýšiť možnosti severnej dopravnej cesty – do roku 2024 by mal objem nákladnej dopravy po tejto trase vzrásť na 80 miliónov ton ročne, uviedol Putin. „Najbezpečnejšia a najziskovejšia trasa Severného mora prechádza ruskými teritoriálnymi vodami.“  Podľa Putina, čím účinnejšie ju využívajú všetky zainteresované krajiny, tým lepšie.

 

O pandémii

Putin označil za obrovskú chybu, že niektoré krajiny politizujú všetko, čo súvisí s pandémiou, pretože nie celý svet je chránený vakcínami, a to sa im vracia ako bumerang.  „A čo je ešte dôležitejšie, podľa mňa dnes, odmietnuť politizáciu a spoločne bojovať za prekonanie samotnej pandémie a jej dôsledkov. Je to veľmi dôležité pre celé ľudstvo“.

 

Prečítajte si: Chlieb a pečivo budú ešte drahšie!

 

O voľbách do Štátnej dumy

Prezident uviedol, že mu bude ľúto nechať ministra obrany Sergeja Šojgu a ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova odísť do Štátnej dumy, ale musia sa rozhodnúť sami.  „Na svojom mieste pracujú dobre. Kolegovia sa na mňa obrátili so žiadosťou, aby boli na prvom mieste v zozname, čím demonštrujú, že všetko, čo robí strana Jednotné Rusko, sa skutočne realizuje, a to aj prostredníctvom týchto ľudí“. Lavrov a Šojgu idú do jesenných volieb do Štátnej dumy v prvej päťke strany Jednotné Rusko.

 

Súvisiaci článok: Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý mu umožní zostať vo funkcii ďalšie dve volebné obdobia

 

O Ukrajine

Prezident opäť vyjadril názor, že vzťahy s Kyjevom sú nenormálne a neprirodzené. „A skôr alebo neskôr – a bude lepšie, ak sa to stane čím skôr – obnovíme naše vzťahy s Ukrajinou v plnom rozsahu“. Na otázku, či príde deň, keď prezident Ukrajiny príde na fórum do Ruska, Putin odpovedal, že s tým veľmi počíta.

 

Možno vás zaujme: Ukrajinský prezident odletel do Spojených štátov. Žiada o pomoc pre situáciu na Donbase

 

O Afganistane

Hlava štátu neodignorovala udalosti, ktoré sa dejú v južnej Ázii. To, čo sa stalo v Afganistane, nazval humanitárnou katastrofou.  „To nie sú moje slová. To sú slová samotných amerických analytikov. Američania – vo všeobecnosti sú to pragmatickí ľudia – za tie roky minuli na celú túto kampaň viac ako jeden a pol bilióna dolárov. A aký je výsledok? Nulový. Ak sa pozriete na počet ľudí, ktorých nechali v Afganistane, ktorí pracovali pre USA a ich spojencov, potom je to humanitárna katastrofa“.

 

Prečítajte si: Kancelárka Merkelová volí menšie zlo. Je ochotná rokovať s Talibanom

 

Vyjadril tiež nádej, že Washington prestane konať zo svojich predchádzajúcich pozícií a „civilizovať“ ostatné národy.  „Demokracia – ak to niektorý národ bude potrebovať, príde k tomu sám. Nie je potrebné to robiť nasilu.“

 

Na záver Putin povedal, že v otázke uznania vlády Talibanu treba vychádzať z toho, čo sa skrýva za ich vyhláseniami, a vyzval svetové spoločenstvo, aby spoločným úsilím vyriešilo afganský problém.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies