Bývalý štátny tajomník rezortu financií Radko Kuruc ostáva za mrežami

NETKY.SK • 16 August 2021, 14:05 • 2 min
Bývalý štátny tajomník rezortu financií Radko Kuruc ostáva za mrežami

BRATISLAVA - Bývalá dvojka na rezorte financií Radko Kuruc vinu z upôatkárstva odmieta a hovorí o vykonštruovanom procese.

slovakia

left justify in out

Bývalý štátny tajomník rezortu financií Radko Kuruc, obvinený v rámci akcie Mýtnik 3, ide do väzby. Rozhodol o tom dnes senát Najvyššieho súdu SR.  

 

Súd sa obával ovplyvňovania svedkov

Vyhovel tak sťažnosti prokurátora voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu, ktorý obvineného v sobotu (7. augusta) do väzby nevzal. Dôvodom väzobného stíhania sú obavy z možného ovplyvňovania svedkov

 

Keďže od nedele (15. augusta) platí nová právna úprava, v kolúznej väzbe môže byť obvinený maximálne päť mesiacov. Do výkonu väzby odviedli Kuruca príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže priamo z pojednávacej miestnosti.

 

V prípade ďalších obvinených bývalých úradníčok finančnej správy Denisy Židovej a Kornélie Černej prokurátor svoju sťažnosť proti nevzatou do väzby stiahol.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Špecializovaný súd dnes rozhodol o väzbe pre štvoricu obvinených v kauze Mýtnik 3

 

Obvinenia sú postavené na vymyslenom príbehu

Kuruc pred pojednávaním novinárom povedal, že sa necíti byť vinný. Doplnil, že obvinenie je postavené na vymyslenom príbehu, ktorý sa nemohol stať.

 

Ako uvádza portál aktuality.sk, bývalý štátny tajomník sa na pojednávaní hájil tým, že na legislatívu, ktorá by umožnila zavedenie eKasy nemal dosah. Tvrdil, že tú riadila druhá štátna tajomníčka na ministerstve Dana Meager.

 

Podľa výpovede obžalovaného exšéfa Finančnej správy SR Františka Imreczeho mal Kuruc v roku 2017 zobrať úplatok vo výške 120-tisíc eur za podporu zákonov, ktoré súviseli so zavedením registračnej pokladnice.

 

Do tejto celej kauzy má byť zainteresovaný aj podnikateľ Michal Suchoba - konateľ spoločnosti Allexis, ktorá daniarom dodala celý IT projekt týkajúci sa eKasy za milióny eur.

 

Prečítajte si tiež: Najvyšší súd rozhodne o väzbe trojice obvinenej v kauze Mýtnik 3

 

Podplácanie a úplatkárstvo
V kauze Mýtnik 3 vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) celkovo vzniesol obvinenie voči ôsmim osobám. Obvinenia sa týkajú výlučne korupčnej trestnej činnosti, ktorá bola spáchaná štyrmi rôznymi skutkami.

 

Voči dvom osobám vzniesli obvinenie pre trestný čin podplácania, ďalším šesť osôb čelí obvineniam z prijímania úplatku. Medzi obvinenými je okrem Kuruca aj podnikateľ Miroslav Výboh, ktorý sa aktuálne nachádza v zahraničí a bývalá šéfka finančnej správy Lenka Wittenbergerová. Tá sa k prijímaniu 50-tisícovému úplatku krátko po zatknutí priznala a bola prepustená na slobodu


Mohlo by vás zaujímať: Na podnikateľa Miroslava Výboha vydali medzinárodný a európsky zatykač



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies