Cestujete a fajčíte e-cigarety? Dajte si pozor kam ich môžete vziať!

NETKY.SK • 30 August 2019, 18:37 • 2 min
Cestujete a fajčíte e-cigarety? Dajte si pozor kam ich môžete vziať!

Radi cestujete a obľubujete elektronické cigarety? V tom prípade by ste mali vedieť, že v niektorých krajinách je ich užívanie obmedzené, alebo dokonca striktne zakázané. Niekde vám hrozí tučná pokuta, inde väzenie. A nejedná sa pritom len o Thajsko či Filipíny.

slovakia

left justify in out

Napríklad na Filipínach môžu turisti čeliť hrozbe väzenia vo forme štyroch mesiacov len kvôli tomu, že tento zákaz (možno aj nevedomky) porušia kdekoľvek na verejných priestranstvách.

 

V Kambodži nie sú sankcie za vaping zatiaľ celkom jasné, avšak v susednom Thajsku je stanovený až 10-ročný trest v prípade, ak turistom pri vstupe do krajiny v batožine nájdu e-cigarety alebo náplne do nich.

 

Podľa Európskej únie sú elektronické cigarety nebezpečné a môžu chuť fajčiara podnecovať prostredníctvom ovocných príchutí.

 

Správa WHO hovorí úplne nekompromisne

 

Zákaz fajčenia elektronických cigariet platí vo vnútornom priestore všetkých typov športovísk, vo vnútornom zábavnom priestore, ako je kino, divadlo, výstavné a koncertné siene či športové haly.

 

Ďalej v inom vnútornom priestore po dobu organizovania kultúrnych a tanečných podujatí, v škole a školskom zariadení, v zariadeniach pre deti.

 

img

 

Vo verejnosti voľne prístupnom vnútornom priestore, s výnimkou stavebne oddeleného priestoru vyhradeného na fajčenie. Na medzinárodnom letisku, s výnimkou stavebne oddeleného priestoru vyhradeného na fajčenie, v dopravnom prostriedku verejnej dopravy.

 

A dôvod? Mnohí fajčiari sa domnievajú, že vdychovanie pary namiesto dymu z klasických cigariet predstavuje menšie riziko vzniku rakoviny. Lenže Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v roku 2014 vydala nekompromisnú správu. Tá poukazuje na neexistujúce dôkazy, že by elektronické cigarety skutočne pomáhali fajčiarom fajčenie obmedziť alebo s ním úplne prestať.

 

Aká je situácia vo svete?

 

V Dubaji vám elektronické cigarety vezmú už na letisku (vrátane IQOSU). Nejednoznačnosť ohľadom e-cigariet spôsobila, že ľudia z krajín, kde sú povolené, často prídu do krajiny, kde platí prísny zákaz ich používania, bez toho aby o tom vedeli. 

 

Zákaz fajčenia e-cigariet platí napríklad v austrálskom Queenslande, Argentíne, Bahrajne, Brazílii, Indonézii (neplatí pre turistické oblasti), Paname, Singapure, Taiwane, Tadžikistane, Saudskej Arábii či Venezuele.

 

Spojené arabské emiráty (SAE) zakazujú dovoz e-cigariet do zeme a zhabú ich každému priamo na letisku! V Turecku sa elektronické cigarety nesmú predávať (napriek tomu je ich možné občas zohnať v turistických zónach). Ich fajčenie je zakázané vo vnútorných priestoroch a vo verejnej doprave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies