Islamský štát si vytýčil ďalší cieľ, je ním Rusko!

NETKY.SK • 16 Jún 2017, 15:15 • 2 min
Islamský štát si vytýčil ďalší cieľ, je ním Rusko!

KÁBUL - Tisíce bojovníkov IS trénujú v horách Afganistanu, s cieľom zaútočiť na Kremeľ, ktorého považuje za úhlavného nepriateľa.

slovakia

left justify in out

V zornom poli Islamského štátu sa už nachádza aj Rusko. Odkedy sa začalo vojensky angažovať v Sýrii s cieľom zničiť teroristickú bunku Islamského štátu. V súčasnosti sa hnev IS sústreďuje proti politike sýrskeho prezidenta Bašara al-Asada a Putina, ktorý sú v súčasnosti ich hlavnými nepriateľmi. Nenávisť voči Rusku narastá bezprostredne preto lebo ruské vojenské jednotky postupne rozbíjajú teroristické bunky v Sýrii ako aj v Iraku.

 

Tisíce bojovníkov IS zo Sýrie, Iraku a oblasti Blízkeho východu sa postupne preskupujú do nepreniknuteľných hôr Afganistanu a chystajú pomstu proti Kremľu. Veliteľstvo IS vydalo rozkazy zamerané na ruské mestá s tisíckami vyškolených bojovníkov pripravených kedykoľvek konať.

 

Nedávno tzv. „osamelý vlk“, ktorý zaútočil na metro v Petrohrade, preukázal zraniteľnosť každého moderného mesta. Toto isté pravidlo sa potvrdilo aj v prípade, kedy mladík ruského pôvodu zaútočil na vlak a odpálil bombu vyrobenú z TNT, pri ktorom zahynulo 15 ľudí a desiatky boli zranení. O útočníkovi sa neskôr zistilo, že žil istý čas v Sýrii a naverboval do IS.

 

Ruský armádny predstavitelia ubezpečujú verejnosť, že pozorne monitorujú pohyby IS a žiadne hrozby zo strany skupiny nehrozia. Vzťahy medzi Ruskom a Afganistanom nie sú ničím novým, a naďalej ostávajú v konflikte, čo im trocha komplikuje momentálnu situáciu.

 

Ahmed Shah Massoud, ktorý pôsobí vo funkcii poradcu afganskej Národnej bezpečnostnej rady sa nedávno vyjadril, že prílev bojovníkov IS považuje za obrovskú hrozbu pre krajinu, civilné obyvateľstvo a jeho susedné krajiny.

 

"Teroristi, ktorých vidíte v Sýrii, sú tí istí jedinci, ktorí sú teraz v Afganistane. Teroristi k nám  prichádzajú z rôznych krajín ako z Tadžikistanu, Uzbekistanu, Čečenska. Afganistan sa pre nich stáva akýmsi strategickým miestom pre zosnovanie útoku voči Rusku" vyslovil sa s obavami Ahmed Shah Massoud.

 

Afganské úrady informovali, že prílev bojovníkov IS do krajiny sa už odrazil na nedávnom útoku v hlavnom meste Kábul kde zahynulo vyše 80 civilistov, ale aj v narastajúcom počte útokov na malé, izolované dediny. Ďalej podotkli, že ak sa vyškoleným bunkám podarí preniknúť do Ruska, potom krviprelievanie, ktoré v súčasnosti zažívajú v Afganistane, čaká aj Moskvu, Petrohrad a iné cieľové mestá.

 

Zamir Kabulov pôsobí ako osobitný vyslanec prezidenta Putina v Afganistane, ten jednoznačne zastáva odmietavý postoj voči rastúcej hrozbe. Kabulov pripúšťa, že takýto najhorší scenár sa môže vyplniť len vtedy, ak sa IS podarí destabilizovať celý región strednej Ázie a zaplaviť Rusko utečencami.

 

Massoud sa obáva, že Rusi a ďalšie susedné krajiny na severe Afganistanu nechápu rozsah celej situácie a neuvedomujú si, že počet bojovníkov v regióne exponenciálne rastie.

 

"V čase kedy americké jednotky zahájili odchod z Afganistanu, do krajiny začalo prichádzať čoraz viac militantov, ktorí sa stretávajú a každým dňom sa ich počet zvyšuje. V minulom roku ich bolo 300. Teraz je ich len v meste Badakhshan 2 000! Predstavujú nebezpečenstvo pre každého", dodal varovne Massoud. 

 

Mossoud potvrdil, že na základe rozhovorov mužov a žien, ktoré sa pridali k teroristickej bunke, IS a jeho skupiny už začali s presunom bojových jednotiek na severe Kaukazu s cieľom útočiť na Rusko. Momentálne prebieha ich zaškolovanie. Jednoznačne však potvrdili, že ich plán na zasiahnutie Ruska už prebieha.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies