Počet obetí zemetrasenia v Maroku presiahol 1000

NETKY.SK • 10 September 2023, 08:30 • 2 min
Počet obetí zemetrasenia v Maroku presiahol 1000

RABAT - Silné zemetrasenie, ktoré v noci na sobotu zasiahlo Maroko, si vyžiadalo najmenej 1037 životov. Zranenia utrpelo ďalších 1204 ľudí, z nich 721 je v kritickom stave, oznámilo popoludní marocké ministerstvo vnútra.

slovakia

left justify in out

Očakáva sa, že počty obetí sa ešte zvýšia. Záchranári sa len postupne dostávajú do odľahlých oblastí, podľa úradov je väčšina škôd mimo miest.

 

Zemetrasenie s magnitúdou 6,8 nastalo v piatok necelú hodinu pred polnocou miestneho času. Došlo k nemu v pohorí Atlas 70 kilometrov juhozápadne od turistami vyhľadávaného mesta Marrákeš. Krátko na to prišiel dotras s magnitúdou 4,9.

 

Otrasy zdevastovali horské dediny a zničili alebo poškodili mnohé budovy vrátane pamiatok zapísaných do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Zábery na sociálnych sieťach zachytávajú trosky i ľudí utekajúcich z budov. Mnohí z obáv z ďalších zemetrasení strávili noc vonku.

 

Najsilnejšie zemetrasenie v Maroku za posledné storočie bolo cítiť v okruhu 400 kilometrov. Ľudí vytrhlo zo spánku aj v Španielsku a Portugalsku. Pocítili ho tiež v Alžírsku. Správy o škodách alebo obetiach tam nie sú k dispozícii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / AFP / AP Foto: Pluska
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies