Plán EÚ: Zelenšia Európa a menej skleníkových plynov

NETKY.SK • 17 September 2020, 21:55 • 2 min
Plán EÚ: Zelenšia Európa a menej skleníkových plynov

BRUSEL - Národné energetické a klimatické plány budú pre prioritou európskej 27-ky dosiahnuť spoločné ciele týkajúce sa znižovania skleníkových plynov medzi rokmi 2021-2030.

slovakia

left justify in out

To, že Európska komisia (EK) berie túto otázku vážne, svedčia aj slová jej predsedníčky Ursuly von der Leyenovej. Tá chce navýšiť spomenutý cieľ z aktuálnych 40 % na 55 %.

 

img


"Viem, že pre niektorých je to príliš a pre iných zas málo. Naše štúdie však ukazujú, že je možné to dosiahnuť. Najväčšie firmy samy žiadajú o stanovenie tohto cieľa," uviedla rodáčka z belgického Ixellesu.
 

Solárne panely či mini elektrárne

Niektoré krajiny už predstavili jasné plány, ako by sa členské štáty mohli dopracovať k zdravšiemu životnému prostrediu a vyššiemu podielu využívania obnoviteľných zdrojov.

 

img

Ako sa uvádza v materiáli EK, Rakúsko plánuje nainštalovať 100-tisíc strešných solárnych panelov, Litva chce spotrebiteľom poskytnúť finančnú podporu na inštaláciu menších domácich elektrárničiek a Dánsko či Francúzsko by v najbližších rokoch radi investovali do veternej energie na mori.

 

Grécko a Portugalsko by pre zmenu chceli na bývalých miestach ťažby hnedého uhlia vybudovať solárne farmy.

 

Zvýšenie energetickej efektívnosti
V snahe zvýšiť energetickú efektívnosť Bulharsko plánuje zrekonštruovať viac ako 5 % verejných budov ročne. Lotyšsko má v pláne do roku 2030 renovovať 2000 viacbytových a 3000 rodinných domov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Ľudstvo vyčerpalo pre rok 2020 všetky zdroje, ktoré je schopné príroda počas roka znova vyprodukovať

 

Rumunsko chce zriadiť investičný fond energetickej účinnosti financovaný zo súkromných a vnútroštátnych zdrojov, ako aj prostriedkov EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona