Štátny tajomník rokoval v Lisabone s ministrami obrany členských štátov EÚ

NETKY.SK • 24 Apríl 2021, 09:31 • 2 min
Štátny tajomník  rokoval v Lisabone s ministrami obrany členských štátov EÚ

Ministri obrany členských štátov EÚ dnes absolvovali pracovné stretnutie v Lisabone. Téma bola príprava Strategického kompasu. Na rokovaní, ktoré sa uskutočnilo počas portugalského predsedníctva v Rade EÚ sa za Ministerstvo obrany SR zúčastnil štátny tajomník Marian Majer.

slovakia

left justify in out

Majer inforomval o tom, primárnym cieľom Kompasu je predovšetkým definovať to, ako zlepšiť schopnosť Európskej únie efektívne reagovať na výzvy v oblasti obrany a bezpečnosti. „Diskusia ministrov obrany bola preto zameraná na tri konkrétne oblasti Kompasu, ktoré budú obsahom pripravovaného dokumentu. Účelom je načrtnúť základnú politickú líniu a ciele v oblastiach krízového manažmentu, ako aj odolnosti a partnerstiev EÚ,“ povedal. Informuje o tom hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

 

Súvisiaci článok: HOAX! Na Ukrajinu nesmeruje žiadna technika Ozbrojených síl SR


„Cieľom rokovania bolo spoločne formovať súbor návrhov, ktoré budú podkladom pri tvorbe Strategického kompasu. Naším záujmom je stanoviť si konkrétne návrhy, ktoré budú jednotlivé členské štáty schopné napĺňať,“ povedal štátny tajomník rezortu obrany. Zdôraznil dôležitosť posilnenia spolupráce medzi strategickými partnermi vrátane NATO

V tejto súvislosti podotkol spoločný záujem na spolupráci medzi vojenskými a civilnými nástrojmi EÚ, a to vo všetkých fázach potenciálnych kríz a na všetkých úrovniach. „Operačné prostredie je totiž svojou povahou čoraz zložitejšie a nepredvídateľnejšie,“ povedal štátny tajomník Marian Majer. Práve intenzívnejšie zdieľanie informácií so spojencami z NATO je podľa jeho slov nevyhnutným predpokladom pre to, aby sme dokázali spoločne čeliť bezpečnostným hrozbám.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies