Prezidentka SR schválila mimoriadne opatrenia v súvislosti so šírením koronavírusu

NETKY.SK • 26 Marec 2020, 20:04 • 2 min
Prezidentka SR schválila mimoriadne opatrenia v súvislosti so šírením koronavírusu

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR získa pre mimoriadnu situáciu prístup k údajom od mobilných operátorov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva, s výnimkou obsahu správ a získavania prevádzkových údajov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mimoriadne opatrenia

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v dnešných hodinách podpísala vládny návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej choroby COVID-19.

 

img

 

Súdy bez verejnosti

Zo súdnych pojednávaní bude možné vylúčiť verejnosť aj pre ohrozenie zdravia, z takéhoto pojednávania bude povinné vyhotoviť a zverejniť zvukový záznam. ÚVZ bude mať možnosť používať dáta od mobilných operátorov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva v súvislosti so vznikom pandémie alebo šírením vážnej nákazlivej choroby.

 

Info z mobilov 

Spracúvať ich bude v anonymizovanej podobe na štatistické účely. A tiež na účel identifikácie príjemcov správ, ktorým je potrebné oznámiť osobitné opatrenia ÚVZ napríklad v prípade karantény. 

 

img

 

Takéto možnosti bude mať ÚVZ iba v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu s tým, že zber a uchovávanie týchto dát môže trvať maximálne do konca kalendárneho roka.

 

Zmena aj v prípade lehôt 

Lehoty v súkromnoprávnych vzťahoch, ktorých uplynutie by znamenalo zánik alebo premlčanie práva, nebudú plynúť v čase odo dňa účinnosti novely tohto zákona do 30. apríla. Taktiež lehoty, ktoré plynuli po 12. marci, sa neskončia skôr ako za 30 dní po nadobudnutí účinnosti zákona.

 

Úprava nebude platiť pre trestné konanie s výnimkou lehoty na podanie opravného prostriedku pre obvineného, jeho obhajcu, poškodeného a zúčastnenú osobu. 

 

img

 

Odvolanie sudcov

V prípade odvolania člena súdnej rady nebude plynúť dvojmesačná lehota, keď môže ešte chodiť na zasadnutia a hlasovať. Tí členovia, ktorí budú odvolaní do dňa účinnosti tohto zákona, budú zase odvolaní v deň po účinnosti, čo bude platiť aj pre päť členov súdnej rady, ktorí sa vzdali svojej funkcie v pondelok (23. 3.). Rovnaký mechanizmus vzdania sa funkcie bude fungovať aj pri predsedovi súdnej rady.

 

img

 

Najvyšší súd SR

Nová legislatíva upravuje aj spôsob vedenia Najvyššieho súdu (NS) SR. Ak nie je nikto vymenovaný do funkcie predsedu ani podpredsedu NS alebo ak má podpredseda NS dočasne pozastavený výkon funkcie sudcu, neodkladné úlohy predsedu NS má vykonávať najstarší sudca tohto súdu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona