Emmanuel Macron rokoval s ukrajinským prezidentom. Našli spoločnú reč

NETKY.SK • 8 Február 2022, 16:43 • 2 min
Emmanuel Macron rokoval s ukrajinským prezidentom. Našli spoločnú reč

KYJEV - Francúzsky prezident v utorok vyhlásil, že na rokovaniach v Moskve i v Kyjeve ho ubezpečili o ochote dodržiavať dohody o riešení konfliktu na východe Ukrajiny uzavreté v Minsku v roku 2015. Vidí aj konkrétne praktické riešenia na zníženie napätia medzi Moskvou a Západom, informoval web France Info.

slovakia

left justify in out

Macron na rokovaniach v oboch metropolách vyzval svojich hostiteľov Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského na dodržiavanie Minských dohôd, ktoré sú podľa neho jediným základom pre riešenie krízy na Ukrajine. „Spoločné odhodlanie (implementovať dohody z Minska) je jedinou cestou, ktorá nám umožňuje vybudovať mier a životaschopné politické riešenie,“ zdôraznil Macron.

 

img

 

Podľa France Info sa Macron v Kyjeve vyjadril, že pokrok v rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou o deeskalácii napätia považuje za možný, bude však výsledkom určitého procesu. Opätovne potvrdil svoje odhodlanie zapojiť sa do tohto procesu v nadchádzajúcich mesiacoch.

 

Prečítajte si tiež: Dialóg s Ruskom je nutnou podmienkou pre budovanie mieru v Európe, uviedol prezident Emmanuel Macron

 

Ruský prezident Macronovi v pondelok na rokovaniach v Moskve povedal, že on nebude zdrojom eskalácie. Macron označil tieto Putinove slová za dôležité, ale súčasne konštatoval, že nikto nie je naivný, pričom poukázal na nedávne presuny ruských jednotiek k hraniciam s Ukrajinou.

 

img

 

Zelenskyj na tlačovej konferencii s Macronom uviedol, že v blízkej budúcnosti sa uskutočnia rokovania lídrov tzv. normandskej štvorky, teda Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny. Macron v tejto súvislosti pripomenul, že vo štvrtok sa v rámci normadského formátu uskutoční v Berlíne schôdzka na úrovni politických poradcov.

 

Ukrajinský prezident informoval, že s Macronom majú spoločné názory na výzvy, ktorým čelí Ukrajina i Európa ako celok. Ubezpečil, že Ukrajina si váži podporu Francúzska v procese mierového urovnania situácie na Donbase.

 

Možno vás zaujme: Ivan Korčok navštívil východnú Ukrajinu. Finančne podporil zdravotníctvo

 

Macron vo svojom vyhlásení vzdal hold účastníkom tzv. euromajdanu, ktorý sa na Ukrajine odohral v roku 2014 v snahe zvrátiť proruský kurz vtedajšieho politického vedenia Ukrajiny. „Ukrajina sa od roku 2014 vybrala cestou reforiem a demokracie. V tomto smere sa môžete spoľahnúť na podporu Európanov,“ uviedol francúzsky prezident, ktorý si v pondelok v Moskve na margo tejto kapitoly novodobých ukrajinských dejín z úst ruského prezidenta vypočul, že udalosti na Ukrajine na prelome rokov 2014 a 2015 boli štátnym prevratom.

 

img

 

Zelenskyj oznámil, že Ukrajina a Francúzsko majú záujem o prehĺbenie spolupráce v oblasti bezpečnosti. Uviedol tiež, že združenie ukrajinských zbrojárskych firiem Ukroboronprom podpísalo s Francúzskom vyhlásenie o reforme vojensko-priemyselného komplexu Ukrajiny.

 

Macron po ceste z Moskvy do Kyjeva novinárom v lietadle povedal, že jeho rokovania s ruským prezidentom dosiahli cieľ, ktorým bolo deeskalovať krízu okolo Ukrajiny. „Potrebovali sme zastaviť eskaláciu a otvoriť nové príležitosti. Tento cieľ bol dosiahnutý," citovala ho televízia BFM. Podľa Macrona dôvera vo Francúzsko vo svete vzrástla.

 

Francúzsky líder zároveň zdôraznil, že od rokovaní s Putinom neočakáva okamžité výsledky. „Nerátal som so žiadnymi gestami,“ poznamenal.

 

K téme: Vladimir Putin sa stretol s Emmanuelom Macronom. Ruky si však nepodali

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies