Cez víkend prebehla korunovácia Karola III. Aké slávnostné róby a šaty mali oblečené hostia?

NETKY.SK • 9 Máj 2023, 12:45 • 2 min
Cez víkend prebehla korunovácia Karola III. Aké slávnostné róby a šaty mali oblečené hostia?

LONDÝN - V sobotu (6. 3. 2023) prebehla v Londýne historická udalosť - korunovácia kráľa Karola III. Od poslednej korunovácie panovníka ubehlo už pomerne dosť rokov a pomerne dosť vecí sa odvtedy aj zmenilo. Napríklad aj vrátane obliekania.

slovakia

left justify in out

Výber „správneho“ oblečenia na akúkoľvek kráľovskú udalosť je mimoriadne dôležitý, pretože hádam neexistuje dôležitejší moment ako korunovácia nového panovníka. Mnoho tradičných vecí sa odychýlilo od korunovácie kráľa Karola III., a to sa rozšírilo aj na pravidlá oblečenia hostí. Zmizli napríklad požiadavky na hostí, aby nosili veľké šaty alebo ceremoniálne oblečenie v prospech uvoľnenejšieho, vyrovnanejšieho pohľadu.

 

Členovia kráľovskej rodiny však dorazili v tradičných regáliách a róbach. Princ z Walesu mal na sebe slávnostnú uniformu waleských stráží, zatiaľ čo princezná z Walesu vyzerala oslnivo v oficiálnych róbach - hodvábnych krepových šatoch od Alexandra McQueena zo slonoviny posiatymi striebornými prútmi vyšívanými ružami, bodliakmi a narcismi a ďatelinovými motívmi symbolizujúcimi rôzne národy Spojeného kráľovstva.

 

img

Princ William, princezná z Walesu Catherine a ich deti Charlotte a Louis

 

Podľa kráľovských expertov CNN Maxa Fostera a Lauren Moorhouseovej mala Kate na sebe aj pár perlových náušníc osadených diamantmi, ktoré kedysi patrili princeznej Diane, ako aj honosnú čelenku v tvare vavrínového prútia zo striebra od Jess Collett a Alexandra McQueen.

 

Vážený britský dizajnér je fanúšikom Walesu. Sarah Burtonová, kreatívna riaditeľka Alexandra McQueena od roku 2010, vytvorila Kate v roku 2011 nádherné svadobné šaty. Na korunovácii v sobotu mala princezná Charlotte podobnú športovú McQueen uniformu ako jej matka v bielom hedvábnom krepovom vzhľade a tiež aj rovnakú saténovú výšivku, ako aj podobnú striebornú čelenku.

 

 

Prvá dáma USA Jill Bidenová mala na sebe brčálovú modrú sukňu Ralph Lauren doplnenú ladnou mašľou do vlasov. Sprevádzala ju jej vnučka Finnegan Biden v elegantných bledožltých pelerínových šatách od Markariana, čo sa dalo chápať ako prikývnutie na znak solidarity s Ukrajinou. Vo Westminsterskom opátstve sedeli počas korunovácie vedľa ukrajinskej prvej dámy Oleny Zelenskej v ľadovo modrých šatách a kabáte.

 

img

 Jill Biden a jej vnučka Finnegan Biden prichádzajú do Westminsterského opátstva, oblečené v žltej a modrej.

 

Britská herečka a hviezda filmu Love Actually Emma Thompson dorazila na ceremoniál v monochromatickom kabáte s červenou potlačou ruží od Emilie Wickstead, doplneným o medailu Dame Commander of the Most Excellent Order of the British Empire.

 

Thompsonová, o ktorej je známe, že vyvracia kráľovské pravidlá obliekania po tom, čo v roku 2018 v Buckinghamskom paláci získala cenu MBE v páre tenisiek Stelly McCartney pre Stan Smith. V sobotu ráno bola videná pred Westminsterským opátstvom v honosnejšom type obuvi: Roger Vivier čierne saténové lodičky s krištáľovým podpätkom a prackou.

 

img

Britský pár Greg Wise a Emma Thompson počas príchodu do Westminsterského opátstva.

 

Austrálsky hudobník Nick Cave vyzeral elegantne v klasickom trojdielnom čiernom obleku a konských mokasínach Gucci, zatiaľ čo Katy Perry (naplánovaná ako headliner na nedeľnom korunovačnom koncerte vo Windsore) sa rozhodla pre ružovú sukňu a perleťový choker od Vivienne Westwood, britskej dizajnérky, ktorá zomrela v decembri 2022.

 

Výrazný dizajn náhrdelníka môže byť aj odkazom na vlastný módny odkaz kráľovnej Camilly. Camilla má množstvo kúskov z troch prameňov perál, vrátane akvamarínového kúsku, ktorý neustále nosí od 90. rokov.

 

img

Ružové šaty speváčky Katy Perry, ktorá bola hlavnou vystupujúcou na koncerte vo Windsore.

 

img

Nick Cave a Rowan Williams videní na korunovácii kráľa Karola III .

 

Katy Perry sprevádzal šéfredaktor britského Vogue Edward Enninful, ktorý prišiel v ľadovo modrej veste a bodkovanej kravate. Ďalej prišli aj rôzni svetoví lídri, politici a medzinárodní členovia vlády. Predseda kanadskej vlády Justin Trudeau bol na ceste do Westminsterského opátstva spozorovaný v daždi. Jeho manželka Sophie Grégoire Trudeau zvolilasaténové šaty Ted Baker v červenej farbe doplnenými organzovými rukávmi. Akshata Sunak, manželka britského premiéra Rishi Sunaka sa rozhodla pre podobne povznášajúce nevädzovo modré šaty s naberanými rukávmi od Claire Mischevani. Lady Louise Windsor ohúrila so svojimi módnymi šatami z lúčnych kvetov od Suzannah London.

 

img

Vojvoda a vojvodkyňa z Edinburghu prichádzajú s lady Louise Windsoru (vpravo) a Earlom z Wessexu (vľavo) do Westminsterského opátstva.

 

Princezná Anna, sestra Karola III., sa objavila vo vojenskej uniforme so zlatým vrkočom, aby plnila svoju úlohu „Zlatej palice v čakaní“ zodpovednej za osobnú bezpečnosť panovníka. Vojenská uniforma jej nie je vôbec cudzia, Anna je totiž plukovníčkou niekoľkých medzinárodných plukov.

 

img

Vojenský vzhľad princeznej Anny vyčnieval zo zvyšku davu účastníkov.

 

Počas celého podujatia využili rôzne medzinárodné kráľovské rodiny tento moment na oslavu tradičných odevov svojej krajiny. Japonský princ Akishino a korunná princezná Kiko sa objavili v obleku a tlmenom vzorovanom hodvábnom kimone s opaskom z obi.

 

V téme tradičného obliekania pokračovali kráľ Jigme Khesar Namgyel Wangchuck a kráľovná Jetsun Pema z Bhutánu. Kráľ Jigme Khesar mal na sebe bhutánske Gho, zatiaľ čo kráľovná Jetsun Pema mala na sebe kira fialovej farby – zvyčajné zavinovacie šaty typické v Bhutáne.

 

img

Kráľ Jigme Khesar Namgyel Wangchuck z Bhutánu a kráľovná Jetsun Pema z Bhutánu boli tiež v tradičnom oblečení.

 

Korunovácie sa zúčastnil aj španielsky kráľovský párŠpanielska kráľovná Letizia, často ohlasovaná ako jedna z najlepšie oblečených členov kráľovskej rodiny na svete, nesklamala a vystúpila v upravenom ružovom obleku Carolina Herrera v ametystovom odtieni s volánikmi a vyšívanými detailmi.

 

img

Španielsky kráľ Felipe a španielska kráľovná Letizia videní pri príchode do Westminsterského opátstva.

 

Podobne ako španielsky kráľovský pár, tak aj Masenate Mahot Seeiso – kráľovná Lesotha a kráľ Lesotha Letsie III. – sa spolu ukázali elegantne zladení na korunovácii. Kráľovná Masenate Mahot Seeiso zažiarila so safírovo modrou róbou bez ramien.

 

img

Kráľ Letsie III. a Masenate Mohato Seeiso, kráľovná Lesotha, prichádzajú do Westminsterského opátstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies