Británia a India sa dohodli na posilnení obranného a bezpečnostného partnerstva

NETKY.SK • 22 Apríl 2022, 12:13 • 2 min
Británia a India sa dohodli na posilnení obranného a bezpečnostného partnerstva

NAÍ DILLÍ – Británia a India sa dohodli na „novom a rozšírenom“ obrannom a bezpečnostnom partnerstve. Oznámil to v piatok počas návštevy Naí Dillí britský premiér Boris Johnson, informuje agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Obe krajiny „zdieľajú spoločný záujem, aby (región) Indo-Pacifiku zostal otvorený a voľný“, povedal Johnson s tým, že ide o „záväzok na desaťročia“. Ocenil vzťahy medzi „jednou z najstarších demokracií (Britániou) a Indiou, jednoznačne najväčšou demokraciou“. Prehĺbenie vzájomnej spolupráce, čo sa týka Indopacifiku, Johnson zdôvodnil aj tým, že „hrozby autokratického nátlaku sa ešte viac rozšírili“, a preto je dôležité tento región udržať otvorený a voľný.

 

img

 

Johnson pricestoval na návštevu Indie vo štvrtok. Cieľom jeho cesty boli okrem iného témy ako vytváranie pracovných miest a hospodársky rast, ale aj energetická bezpečnosť a obrana.

 

„India ako významná hospodárska mocnosť a najväčšia demokracia na svete je v týchto neistých časoch pre Spojené kráľovstvo vysoko ceneným strategickým partnerom,“ uviedol Johnson ešte pred návštevou Indie.

 

img

 

AFP pripomína, že India je súčasťou bezpečnostno-strategickej organizácie Štvorstranný bezpečnostný dialóg (QSD), ktorá vznikla v roku 2007 a jej členmi sú tiež Spojené štáty, Japonsko a Austrália. India však dlhodobo spolupracuje aj s Ruskom, ktoré jej dodáva väčšinu zbraní. Hoci India opakovane nalieha na Rusko a Ukrajinu, aby zastavili vzájomné nevraživé akcie, priamemu odsúdeniu vojenského útoku Moskvy na územie Ukrajiny sa Naí Dillí vyhýba.

 

img

 

Možno vás zaujme: Rusko tvrdí, že zničilo batériu S-300 a zasiahlo ďalších 58 ukrajinských vojenských cieľov




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies