Vláda schválila okamžitú finančnú pomoc pre Slovákov. Kto dostane peniaze a kto si musí počkať?

NETKY.SK • 12 Máj 2022, 09:59 • 2 min
Vláda schválila okamžitú finančnú pomoc pre Slovákov. Kto dostane peniaze a kto si musí počkať?

BRATISLAVA - O schválení okamžitej podpory pre najviac ohrozené skupiny obyvateľov Slovenska informoval minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Pomoc však rozvírila atmosféru v koalícii.

slovakia

left justify in out

Krajniak uviedol, že 100 eur dostanú rodiny v hmotnej núdzi, náhradní rodičia a poberatelia príspevku na opatrovanie. Peniaze im pošlú automaticky, nebudú o ne musieť požiadať. Druhú skupinu, ktorá dostane 100 eur, tvoria osoby vykonávajúce osobnú asistenciu, osoby, ktoré sa starajú o ŤZP alebo o osoby staršie ako 80 rokov (bez príspevku na opatrovanie), osoby nad 62 rokov (nie sú poberateľmi dôchodku). Musia si však ešte počkať na formulár. 


„Ešte je pred nami schválenie mimoriadnych prídavkov na dieťa vo výške ďalších 100 eur, objaviť by sa mali na programe ďalšieho rokovania vlády. Toto je rýchla okamžitá pomoc. A myslím si, že na túto by mala nadviazať pomoc dlhodobá.“

 

 

Koaličná SaS nesúhlasí s navrhovaným daňovým bonusom na deti, no nebude ho vetovať. Oznámil to po stredajšom rokovaní vlády minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík. Návrh považuje za zlý a nespravodlivý, liberálom sa nepáči ani to, že ho majú financovať krátením rozpočtu samospráv. Sulík potvrdil, že v parlamente za tento návrh liberáli hlasovať nebudú.

 

Prečítajte si tiež: Parlament zatiaľ nebude riešiť protiinflačnú pomoc. Kto robí problémy?

 

„Na vláde to prejde a v parlamente by si to možno mohli presadiť napríklad s hlasmi Hlasu, keď im to stojí za to. My za to ruku dvíhať nebudeme,“ uviedol Sulík. Nastavenie bonusu je podľa neho nešťastné, spôsobom „chudobným zoberie, bohatým dá“.

 

img

 

Kritizuje aj krytie daňového bonusu peniazmi, ktoré mali dostať samosprávy. „Veľa si toho vytrpeli, museli znášať výrazne vyššie náklady v súvislosti s pandémiou, pomocou pre utečencov z Ukrajiny a teraz aj so zvýšením energií,“ upozornil. „Niektoré obce môže nové opatrenie doviesť až k platobnej neschopnosti,“ zdôraznil Sulík.

 

V prípade zvyšných opatrení, prídavkov na deti a poukážok na voľnočasové aktivity upozornil, že SaS nie je proti samotným výdavkom, ale proti tomu, že sa majú v dôsledku nich zvyšovať existujúce dane a zavádzať nové. „Preto to budeme aj vetovať,“ uviedol. Pripúšťa diskusiu v prípade prijatia ústavného zákona o daňovej brzde a v prípade, že výnos zo zvýšených a nových daní použijú na zníženie inej dane.

 

 

„Ak SaS nebude na našej strane, je reálne riziko, že balík cez parlament neprejde,“ skonštatoval Matovič. Dodal, že pokiaľ je pre Sulíka červená čiara nezvyšovať dane bohatým firmám, zbohatlíkom a oligarchom, pre neho a OĽaNO je červenou čiarou nechať rodiny s deťmi „v štichu“ a hodiť ich cez palubu. „Ak by to malo byť o tom, že na konci sa podarí Richardovi Sulíkovi zablokovať týmito obštrukciami pomoc rodinám, o čo sa evidentne snažia, v tom prípade pre nás táto koalícia stráca zmysel,“ vyhlásil.

 

SaS podľa Matoviča načúva potrebám bohatých a berie si rodiny za rukojemníkov. Spolu s predsedom poslaneckého klubu OĽaNO Michalom Šipošom dúfajú, že SaS využije nasledujúci týždeň na diskusiu a na to, aby si mohli „pravdivo prepočítať, komu pôjde pomoc“. Predpokladajú tiež, že návrh si vyžaduje verejnú diskusiu.

 

Možno vás zaujme: Školskí odborári chcú štrajk. Gröhling sa k nim pridá

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies