Doteraz žijúca najlepšia hokejová jednotka na Slovensku Jozef GOLONKA odprezentoval svoju knihu

NETKY.SK • 23 November 2023, 10:30 • 2 min
Doteraz žijúca najlepšia hokejová jednotka na Slovensku Jozef GOLONKA odprezentoval svoju knihu

BRATISLAVA - Legendárny hokejista Jozef Golonka alias Žiletka za účasti zoskupenia ČESKOSLOVENSKÝ LEV, ktorého je zároveň aj viceprezidentom aj účasti našej redakcie odprezentoval svoju biografickú knihu Rebel s číslom 9. Na prezentácii nechýbal ani prezident zoskupenia osobnosti Československého leva Jozef OKLAMČÁK či ďalší členovia ako Fotomodelka Európy 2023 Lillien Lašáková.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Legendárna "Žiletka"

Jozef Golonka - meno, ktoré v slovenskom hokeji rezonuje s legendou a úspechom. Narodil sa 29. marca 1943 v bratislavskom Ružinove, a svoju kariéru hokejistu začal v domovskej oblasti. Jeho príbeh v svete hokeja však presiahol hranice krajiny a stal sa ikonou nielen slovenského, ale aj svetového hokeja.

 

Jeho začiatky s hokejom sú späté s klubom Sokol NV Bratislava (predchodca Slovana Bratislava) a napokon medzi seniormi debutoval v roku 1955, a v rokoch 1957-59 hrával v Dukle Jihlava v rámci povinnej vojenskej služby, potom sa vrátil do Slovana, kde zotrval do roku 1969. Golonka si veľmi rýchlo získal povesť výnimočného hráča so schopnosťou niesť tímy na svojich pleciach. Svojim talentom, vášňou a oddanosťou hre si získal rešpekt doma aj v zahraničí.

 

V československej najvyššej súťaži odohral počas 14-tich sezón 332 zápasov a dal 298 gólov. V roku 1961 sa stal kráľom strelcov ligovej súťaže. So súhlasom úradov posilnil západonemecký SC Riesersee (1969-1972) kde v 104 zápasoch nastrieľal 44 gólov. Po návrate do ČSSR ponúkol svoje služby opäť Slovanu, odmietli ho však pre vysoký vek. Následne uzavrel kontrakt so Zvolenom (1. SNHL), kde hrával do roku 1975.

 

Okrem svojich hokejových úspechov si Golonka získal aj rešpekt pre svoje humanitárne úsilie. Aktívne sa zapájal do charitatívnych projektov a podporoval mladých hráčov, aby dosahovali svoj plný potenciál nielen na ľade, ale aj mimo neho. Jeho príbeh je príbehom odhodlania, úspechu a oddanosti vášni pre šport. Slovenský hokej mu vďačí za jeho nezmazateľný prínos, a jeho meno bude vždy spojené s výnimočným obdobím v histórii slovenského hokeja.

V najnovšej knihe Rebel s číslom 9 opisuje svoj profesionálny športový ale i súkromný život

,,Významné životné jubileá nás zväčša vedú k bilancovaniu. Keď som prekročil sedemdesiatku, pristihol som sa, že akosi častejšie premýšľam o prežitých rokoch, o čase, ktorý tak neuveriteľne prebehol," zamyslel sa Jozef Golonka v úvode knihy. Úspechmi popretkávaný život tohto bývalého fenomenálneho hokejistu by bola škoda nezaznamenať, a s tým mu pomohla jeho dobrá priateľka a súputníčka, novinárka a spisovateľka Marika Eisler Studeničová.

 

Prezentácia knihy Rebel s číslom 9 prebehla v budove Českej mincovne v Bratislave, ktorý moderovala práve Marika Eisler Studeničová, a boli tam prizvané mnohé osobnosti ako napríklad celosvetovo uznávaný odborník na ženskú krásu Jozef Oklamčák či dcéra hokejistu Jána Lašáka fotomodelka Európy Lillien. Jozef Golonka, prezývaný aj Žiletka, sa na prezentácii knihy podelil o mnoho zaujímavých historických chvíľ zo svojho života. Nie každý vie, že Golonka okrem hokeju vynikal aj v tenise, a ako Československá tenisová jednotka sa ukázal aj na, vtedy prestížnom, turnaji juniorov v Pardubiciach.

 

Významným momentom pre Jozefa Golonku bol aj hokejový zápas vtedajšieho Československa a Sovietskeho zväzu počas Zimných olympijských hier v roku 1968 v Grenoble. Golonka sa v ňom blisol nádherným gólom, na ktorý si zaspomínal aj počas prezentácii knihy.

 

Neboli to však len spomienky na svoju hokejovú kariéru, ktorými si azda tá "najznámejšia Žiletka na svete" okorenil prezentáciu knihy. Zaznela tam napríklad aj vtipná príhoda, ktorá sa mu stala v súvislosti s hrobom na Martinskom cintoríne, ktorý mu obsadil istý albánsky mafián či to, ako stretol aj so svojím vtedajším hokejovým tímom na letisku v Mníchove Playboy modelku Nikolu Hanzalovú aj so zakladateľom Playboy Hughom Hefnerom.

 

Viac sa dozviete v našom exkluzívnom videu z prezentácie knihy Jozefa Golonku, ktorú nájdete vo vrchnej časti článku.

V Českej mincovni, kde sa prezentácia odohrala, môžete nájsť aj tipy na vianočný darček

Za otvorením prvej zahraničnej pobočky Českej mincovni v Bratislave stála obľuba produktov u slovenských zákazníkov. Preto môžu záujemcovia aj v predajni v Bratislave investovať do drahých kovov, ktoré môžu slúžiť ako zberateľské kúsky či pamätné darčeky.

 

Ako darček si môžu záujemcovia zakúpiť Slovenskú investičnú mincu Orol, ktorá je razená od roku 2020 alebo majú možnosť darovať striebornú, či zlatú uncovú mincu vo vianočnom prianí. Ako ďalšou novinkou, ktorú teraz ponúka mincovňa je Zlaté prasiatko, ku ktorému sa viažu spomienky každej generácii. Je to originálny darček s investičným potenciálom, ktorého hodnota v čase rastie.

 

Odkaz nájdete na:



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Jozef Golonka / Rebel s číslom 9, Foto: Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies