V okolí trnavského lesíka na Štrkoch pribudne tento rok viac ako 4000 stromov

NETKY.SK • 7 November 2022, 15:00 • 2 min
V okolí trnavského lesíka na Štrkoch pribudne tento rok viac ako 4000 stromov

TRNAVA - V okolí lesíka na Štrkoch začal vznikať minulý rok zelený pás, keď tam mesto Trnava vysadilo viac ako 200 stromov. Do konca roka je naplánovaná výsadba ďalších viac ako 4000 stromov. Informovalo o tom mesto na svojej webovej stránke.

slovakia

left justify in out

Minulý rok sa vysadili najmä javory, lipy, čerešne, bresty a hraby. "Teraz sme vybrali druhy, ktoré tu rastú prirodzene. Ide najmä o duby, hraby či javory. Navyše, ide o tzv. semenáče, teda rastliny pestované zo semienka, ktoré sa lepšie zakorenia. Pochádzajú z Čiech, z lokality pripomínajúcej naše podmienky, takže majú väčšiu šancu uchytiť sa," uviedla Jarmila Garaiová z mestského úradu. Ako doplnila, ochranná zeleň postupne zlepší ekologickú stabilitu poľnohospodárskej krajiny, vytvorí miernejšie klimatické podmienky a podporí biodiverzitu. V oblasti budú prosperovať viaceré rastlinné aj živočíšne druhy. Pôvodný lesík pri strelnici bol nevyužitým miestom, kam chodili niektorí vyvážať stavebný odpad. Pred tromi rokmi bolo miesto zrevitalizované a premenilo sa na rekreačnú zónu. Okrem stromov budú vysiate trávniky a vysadia sa kríky a semená dubov. Samospráva plánuje výsadbu zeleného pásu na minimálne ďalšie dva až tri roky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies