Dnes by na Slovensko malo doraziť veľké množstvo lieku na COVID-19, Ivermektín

NETKY.SK • 19 Február 2021, 13:15 • 2 min
Dnes by na Slovensko malo doraziť veľké množstvo lieku na COVID-19, Ivermektín

BRATISLAVA - Na Slovensko majú v piatok 19. februára doraziť tisícky dávok lieku Ivermektín.

slovakia

left justify in out

 

Ako informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, rezort očakáva dodanie 9-tisíc kusov tohto lieku. Časť bude distribuovaná do nemocničných lekární a časť do verejných lekární. Liek je len na lekársky predpis. Ministerstvo podľa jeho hovorkyne zabezpečilo dodávku tohto lieku v najkratšom čase, v ktorom ho distribútor vzhľadom na dopyt na svetovom trhu dokázal zabezpečiť.

Prvé povolenie na terapeutické použitie 5-tisíc balení lieku Ivermectin tablets IV-Bect 6 tbl 100x6mg vydalo ministerstvo zdravotníctva už 26. januára. Na Slovensko však zatiaľ dorazilo len 240 kusov, ktoré boli vyskladnené na nemocničné lekárne v priebehu necelých dvoch dní. Z pôvodnej januárovej žiadosti na Ivermektín prídu ďalšie dodávky lieku po 22. februári.

 

img

Na liečbu ochorenia COVID-19 sa používajú na Slovensku aj lieky Kolchicín, Izoprinozín, Inomed a Dexametazón. Colchicum-Dispert bol v počte 10-tisíc kusov dovezený na Slovensko, je dostupný pre lekárne a používa sa na liečbu pacientov v ambulantnej sfére aj v nemocniciach. Liek je na lekársky predpis. Momentálne je dostupný aj Isoprinosine 1000 mg granulát na perorálny roztok, ktorý je adekvátnou náhradou za tabletkovú formu Isoprinosine. Dostupný je tiež Isoprinosine sirup. Budúci týždeň sa dovezie na Slovensko 27-tisíc kusov. Liek je na podporu imunity a je na lekársky predpis.

Liek Inomed na Slovensko prišiel už v počte 12-tisíc kusov, následne bol rozdistribuovaný do lekární. V najbližšom dovoze príde na Slovensko spolu 20-tisíc kusov lieku. Uvedený liek je na zlepšenie imunity a je na lekársky predpis. Dexametazón bol distribuovaný do nemocníc v počte tisíc kusov. Dodanie ďalších tisíc kusov sa očakáva na budúci týždeň.

 

img


„Ministerstvo naďalej objednáva ďalšie dávky liekov a dopĺňa ich zásoby podľa dostupnosti na svetovom trhu s liečivami,“ uzavrela hovorkyňa rezortu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona