Dánsko vyhostilo 15 ruských diplomatov, ktorých obvinili zo špionáže

NETKY.SK • 5 Apríl 2022, 11:41 • 2 min
Dánsko vyhostilo 15 ruských diplomatov, ktorých obvinili zo špionáže

KODAŇ- Dánsko v utorok vyhostilo 15 ruských diplomatov, ktorých označilo za pracovníkov ruskej spravodajskej služby. Kodaň tak nasledovala obdobné kroky Nemecka či Francúzska. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

slovakia

left justify in out

„Zistili sme, že 15 vyhostených dôstojníkov spravodajskej služby vykonávalo na území Dánska špionáž," uviedol dánsky minister zahraničných vecí Jeppe Kofod pre novinárov po zasadnutí parlamentu. Podľa Kofoda chce takto Dánsko vyslať jasný signál, že špionáž je v tejto krajine neakceptovateľná.

 

img

 

Šéf dánskeho rezortu diplomacie ďalej uviedol, že vyhostení majú ruskí diplomati na odchod z Dánska dva týždne. Podľa Kofoda predstavujú vyhostení diplomati riziko pre dánsku národnú bezpečnosť, ktoré nemožno ignorovať.

Kofod zároveň upozornil na to, že Dánsko takto neprerušuje s Ruskom diplomatické vzťahy.

„Dánsko si neželá prerušiť diplomatické vzťahy s Moskvou. Ruský veľvyslanec a zvyšok (zamestnancov) ambasády v Kodani, preto nie sú súčasťou vyhostenia," vyhlásil Kofod.

 

Dánske ministerstvo zahraničných vecí zase uviedlo, že o vyhostení ruských diplomatov už informovalo ruské veľvyslanca v Dánsku. Rezort zároveň odsúdil „ruskú brutalitu" páchanú na Ukrajincoch v Buči, pričom upozornil na to, že úmyselné útoky na civilistov sú vojnovým zločinom.

 

img

 

Dánsko k tomuto kroku pristúpilo po tom, ako Francúzsko a Nemecko v pondelok oznámili vyhostenie desiatok ruských diplomatov. Paríž pritom uviedol, že vyhostení diplomati vykonávali „aktivity, ktoré sú v rozpore s národnými záujmami" Francúzska.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies