Do Afganistanu odchádzajú ďalší slovenskí vojaci

NETKY.SK • 5 Júl 2017, 16:12 • 2 min
Do Afganistanu odchádzajú ďalší slovenskí vojaci

BRATISLAVA – Do Afganistanu odchádzajú na pol roka ďalší slovenskí vojaci. Tento krát v rámci rotácie odchádzajú do misie Resolute Support/Rozhodná podpora dvaja príslušníci vrtuľníkového krídla v Prešove a budú súčasťou českého zoskupenia.

slovakia

left justify in out

České ozbrojené sily sa podieľajú na výcviku lietajúceho a technického personálu Afganskej národnej armády na vrtuľníkoch Mi-171 a Mi-24/35 na medzinárodnom letisku v Kábule. Úlohou jednotky je poskytovanie poradenskej činnosti smerujúcej k udržateľnej samostatnosti afganských vzdušných síl, informuje internetová stránka Ozbrojených síl SR.

V operácii Resolute Support pôsobí približne 40 príslušníkov slovenských ozbrojených síl, jadro tvoria vojaci 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny - poradenská jednotka pre špeciálne operácie. V Afganistane sú aj zdravotníci a špecialisti na komunikačné a informačné systémy. Národná rada schválila mandát pre maximálne 66 vojakov. Operácia Resolute Support je nebojová misia. Nahradila v januári 2015 bojovú operáciu ISAF.

 

Primárnym cieľom tejto nebojovej operácie je podpora, ale aj poradenstvo a výcvik afganských bezpečnostných síl. Pôsobenie vojakov OS SR v tejto misii je hodnotené veľmi pozitívne. Doteraz sa v tejto misii vystriedalo cez 250 slovenských vojakov. Na konci júla ministerstvo obrany informovalo, že na základe požiadaviek Aliancie nie je vylúčené navýšenie reálnych počtov slovenských vojakov v Afganistane ale rámci platného mandátu, ktorí schválil parlament.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies