Návrh na vytvorenie veľkej koalície padol

NETKY.SK • 22 November 2019, 7:55 • 2 min
Návrh na vytvorenie veľkej koalície padol

BRATISLAVA - V posledných dňoch sa na Slovensku hovorilo o vytvorení možnej koalície z piatich politických strán. Vo včerajších hodinách sa však viacerí lídri napokon vyjadrili, že takéto zoskupenie nie je možné.

slovakia

left justify in out

Na včerajšej tlačovej konferencii potvrdil predseda strany Za ľudí Andrej Kiska, že do parlamentných volieb 2020 pôjde jeho strana samostatne, teda bez vytvárania akejkoľvek koalície. 

 

img

 

Krok zdôvodnil tým, že sa nezrealizovala predstava jeho strany o veľkej koalícii, v ktorej by sa spojili všetky opozičné demokratické subjekty, s ktorými by si strana Za ľudí vedela predstaviť zostavenie vlády. Zopakoval, že vytváranie predvolebnej koalície má zmysel len vtedy, ak jej percentá prevyšujú jednoduchý súčet percent jednotlivých strán. Preto podľa neho iniciovala strana Za ľudí už druhýkrát vytvorenie veľkej koalície v Bloku zmeny.

 

img

 

"Koalícia stroskotala na tom, že nevieme vytvoriť takýto Blok zmeny, kde by boli všetky tieto strany," uviedol Kiska.

 

Poukázal pritom na to, že KDH pri rokovaniach o tomto bloku zopakovala úmysel ísť do volieb samostatne a zo strany SaS bol záujem len o vytvorenie akejsi menšej koalície, zostavenej z SaS, PS-Spolu a Za ľudí.

 

img

 

Odmietnutie koalície podľa predsedu SaS Richarda Sulíka nezhoršilo vzťahy medzi stranami. "Spravili sme všetko preto, aby sa demokratická opozícia spojila už pred voľbami," vyjadril sa Sulík a tiež podotkol, že opozícia sa po úspešných voľbách určite dohodne na spolupráci.

 

img

 

OĽaNO má na vec zase iný názor. Veľká koalícia zo strán demokratickej koalície by bola podľa jej lídra Igora Matoviča hlúpy nápad. "Kopa ľudí by tak širokého mačkopsa nevolila." Ako poznamenal, navrhovať niečo, čo nemá šancu vzniknúť, nie je prejavom úprimnej snahy zabrániť prepadu demokratických hlasov vo voľbách. Zdôvodnil to postojom mimoparlamentného KDH ísť do parlamentných volieb samostatne.

 

"Mrzí ma, že niekto takto úmyselne sabotoval návrh na rozumnú koalíciu, ktorá mohla vzniknúť," doplnil.

 

img

 

Strana Za ľudí navrhla vytvoriť koalíciu so stranami a hnutiami PS-Spolu, SaS, KDH a OĽaNO nazvanú Blok zmeny. 

 

img

 

Napriek tomu, že zámer vytvoriť Blok zmeny sa nepodarilo zrealizovať, Kiska oznámil, že medzi odborníkmi z jednotlivých strán pokračuje spolupráca. Verí, že všetky strany dokážu relevantne osloviť voličov vo voľbách, po ktorých sa podarí koalíciu zostaviť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona