Šéf OSN je na Ukrajine. Dojemný príhovor a kritika od Zelenského!

NETKY.SK • 28 Apríl 2022, 11:06 • 2 min
Šéf OSN je na Ukrajine. Dojemný príhovor a kritika od Zelenského!

BOROĎANKA - Generálny tajomník OSN António Guterres pricestoval vo štvrtok do Boroďanky neďaleko Kyjeva, jedného z miest, kde došlo počas ruskej okupácie k zabíjaniu civilistov. Ide o prvú návštevu generálneho tajomníka OSN na Ukrajine od začiatku ruskej vojenskej agresie z 24. februára.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

„Predstavujem si, že v jednom z týchto domov, ktoré sú teraz zničené a čierne, bývala moja rodina. (V duchu) vidím svoje vnučky, ako v panike utekajú preč,“ povedal Guterres v Boroďanke, kde mu ukrajinskí civilní a vojenskí predstavitelia ukázali domy zničené pri ruských útokoch.

 

img

 

Toto mesto, ležiace zhruba 54 kilometrov od Kyjeva, malo pred ruskou inváziou približne 13 000 obyvateľov. Ruské vojská ho okupovali niekoľko týždňov.

 

„Vojna v 21. storočí je absurdná. Vojna je zlo. Vojnu v 21. storočí nemožno v nijakom prípade akceptovať,“ povedal šéf OSN, ktorý sa počas štvrtka stretne v Kyjeve s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom.

 

Prečítajte si tiež: Ukrajinský minister obrany vydal vážne varovanie. Čo sa chystá?

 

Ešte predtým však Guterres navštívi aj Buču, mesto neďaleko Kyjeva, kde sa podľa zistení ukrajinských úradov ruskí vojaci dopúšťali zverstiev a zabíjania civilistov.

 

Šéf OSN už v utorok navštívil Moskvu, kde sa stretol s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a prezidentom Vladimirom Putinom.

 

img

 

Zelenskyj Guterresa kritizoval za to, že do Moskvy cestoval skôr než do Kyjeva. Podľa neho mal najprv na vlastné oči vidieť následky vojny na Ukrajine.

 

Generálny tajomník v rozhovore pre CNN označil svoje stretnutie s Putinom za veľmi užitočné. Zdôraznil však, že vojnu na Ukrajine neukončia stretnutia, ale len zastavenie bojov a seriózne politické rokovania. 

 

„Vojna skončí, keď sa ju rozhodne ukončiť Ruská federácia,“ povedal Guterres pre CNN.

 

Možno vás zaujme: Rusi vypustili pri Kryme trénované vojenské delfíny. Majú jasnú úlohu!

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies