Demonštrácia za posilnenie bezpečnosti v Kábule prerástla do potýčok s políciou, zahynulo osem protestujúcich

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 16:29 • 2 min
Demonštrácia za posilnenie bezpečnosti v Kábule prerástla do potýčok s políciou, zahynulo osem protestujúcich

KÁBUL - Afganská polícia sa dnes v Kábule streľbou do vzduchu snažila rozohnať dav ľudí, ktorí sa dožadovali posilnenia bezpečnosti v meste a odstúpenia niektorých politikov.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej demonštrácii sa zúčastňuje vyše 1000 ľudí. Koná sa po veľkom bombovom útoku cisternovým vozidlom v Kábule, pri ktorom prišlo v stredu 31. mája o život 90 ľudí a vyše 450 ďalších osôb utrpelo zranenia.

Člen afganského parlamentu Abdul Hafíz Mansúr z Kábulu uviedol, že vládne bezpečnostné sily zabili osem protestujúcich.

Policajt Ghulam Hazárat oznámil, že protestujúci hádzali do policajtov kamene a zranili štyroch príslušníkov.

Demonštranti držali v rukách fotografie z miesta skazy, ktorú spôsobil výbuch bomby, a tiež snímky vládnych lídrov. Keď sa okolo sto demonštrantov hrnulo smerom k policajtom a niektorí do nich hádzali kamene, príslušníci vypálili varovné výstrely. Tank bezpečnostných síl tiež vypálil do oblohy varovné výstrely.
 

Podľa policajných zdrojov počas demonštrácie polícia smrteľne postrelila jedného civilistu. Štyria policajti utrpeli zranenia, keď do nich demonštranti hádzali kamene.

Podnetom pre dnešné zhromaždenie bol stredajší mohutný útok v Kábule, pri ktorom zahynulo 90 ľudí a ďalších vyše 450 ich bolo zranených.

 

Tento útok posilnil obavy Kábulčanov ohľadom schopností afganskej vlády chrániť občanov svojej krajiny. Stredajší atentát bol totiž jedným z najhorších od roku 2014, keď sa z Afganistanu stiahli zahraničné jednotky.

 

Polícia dnes začala strieľať do vzduchu po tom, ako sa dav asi 500 ľudí priblížil k policajným kordónom. Časť z demonštrantov sa vydala aj k prezidentskému palácu, na čo polícia reagovala použitím vodných striekačiek. Podľa niektorých demonštrantov polícia ľuďom v dave použila aj fyzické násilie.

 

Väčšinu obetí stredajšieho útoku tvoria civilisti vrátane žien a detí. O život však prišli aj afganskí ochrankári, ktorí strážili diplomatické misie západných štátov vrátane amerického veľvyslanectva.

 

K útoku, ktorý sa odohral v prvý týždeň moslimského pôstneho mesiaca ramadán, sa stále nikto neprihlásil.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies