Vedeli ste, že 5. november oslavujeme ako Svetový deň behu?

NETKY.SK • 4 November 2023, 16:00 • 2 min
Vedeli ste, že 5. november oslavujeme ako Svetový deň behu?

Beh zďaleka nie je len púhou športovou aktivitou. Je to fenomén, ktorý spája ľudí naprieč planétou, oslavujúci ľudského ducha, jeho vytrvalosť, túžbu po prekonávaní samých seba a zdieľaní tejto radosti s ostatnými.

slovakia

left justify in out

Taká je myšlienka Svetového dňa behu – World Run Day - každoročného podujatia, na ktorom sa 5. novembra stretávajú bežci z celého sveta, aby oslávili svoju spoločnú vášeň pre beh. Tento deň zďaleka nie je len o fyzickej aktivite, ale aj o komunite, kamarátstve a spoločnom cieli podporovať zdravie a wellness u mladých aj starších, laikov aj profesionálov.

História Svetového dňa behu

Za počiatkom tohto podujatia stojí Bill McDermott, pretekár z Long Beach v štáte New York, ktorý sa v roku 1999 rozhodol iniciovať akciu na podporu behu v mestách a obciach po celom svete. Jeho poslanie bolo jednoduché, ale hlboké: propagovať a šíriť zdravotné výhody behu a zároveň povzbudiť bežcov, aby v tento výnimočný deň prispeli na vybranú charitatívnu organizáciu vo svojom okolí.
World Run Day tak spája príjemné s užitočným. Všetky generácie ľudí sa stretávajú pri činnosti, tak prospešnej pre naše telá aj ducha, a zároveň prikladajú ruku k nejakej prospešnej aktivite vo svojej komunite.

Bežecký deň sa 5. novembra koná vo viacerých mestách na svete, účastníci sa navzájom podporujú aj  na sociálnych sieťach, zdieľaním videí, informácií, vzájomných pozdravov.

Aktivity a podujatia spojené so Svetovým dňom behu sa od jeho vzniku pred viac ako dvadsiatimi rokmi výrazne rozšírili a každoročne sa na nich zúčastňujú tisíce bežcov z celého sveta.

Osláviť Svetový deň behu môžete aj vy najjednoduchším spôsobom – obuť si tenisky, vybehnúť von, urobiť niečo pre svoje telo, myseľ, úspešný deň a zároveň sa rozhodnúť, že prispejete na niektorú zo sympatických aktivít vo vašom okolí – či už potravinovú banku, charitu, ktorá sa zaoberá výskumom neliečiteľnej choroby, alebo susedku – staršiu pani, ktorej donesiete nákup, alebo čokoľvek, čo potrebuje?


Pripojte sa k virtuálnemu behu

A že vo vašom meste takéto podujatie neorganizujú? Žiadne obavy, je možné zapojiť sa do virtuálneho behu a byť tak súčasťou tejto celosvetovej oslavy. Stačí sa zaregistrovať na podujatie na webovej stránkerunday.com, zabehnúť vopred zvolenú trať a nahrať tieto výsledky online. Budete sa tak cítiť byť v spojení s globálnou bežeckou komunitou, ktorá tento deň aktívne oslavuje.

Alebo ešte lepšie – prečo neusporiadať spoločný beh aj vo vašom meste/obci? Informácie, ako zapojiť do globálneho behu aj vašu komunitu, bydlisko nájdete takisto na stránke podujatia.

Všestranné benefity behu

Ak ste doteraz váhali a odolávali pokušeniu vstať si skôr, alebo si urobiť čas aspoň na niekoľkom inút a metrov pravidelného behu, ďalej už nečakajte! Beh je jedným z najzdravších a najuniverzálnejších pohybových aktivít, ktoré - prispôsobené veku, zdravotnému stavu a kondícii zvládne každý.

Výpočet benefitov pbehu pre vaše zdravie je nekonečný: Beh je dobrý na srdce a cievny systém, mozog, myseľ, celkové naladenie, zvyýšenie energie, zahnanie splínov, ťaživých myšlienok, pomáha dokonca pri kreativite, sviežejšom myslení.

Beh prospieva lepšiemu tráveniu, kostiam, svalom, pomáha k optimálnej hmotnosti, upravuje tlak, cholesterol, je výbornou prevenciou pred srdcovo-cievnymi, ale aj duševnými ochoreniami. Napomáha k vyššej sebaúcte, sebavedomiu, celkovej kvalite života... Potrebujete ešte viac dôvodov, prečo vziať tenisky a vybehnúť?

 

 

Rekordy v behu 

Pre zaujímavosť, keď už hovoríme o behu, za najrýchlejšieho muža planéty sa stále považuje Jamajčan Usain Bolt, ktorý dokázal v roku 2008 zabehnúť 100 metrov za 9,53 sekundy.

Medzi ženami sa najrýchlejšiu stovku (10, 49 s.) podarilo zabehnúť v r. 1988 legendárnej „Flo-Jo“ - Američanke Florence Griffith Joynerovej, ktorá však o desať rokov neskôr zomrela v spánku na epileptický záchvat. Najrýchlejšou žijúcou bežkyňou je tak dnes Američanka Sha´Carri Richardson, ktorej sa tento rok v Budapešti podarilo zabehnúť sto metrov za 10,65 sekúnd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies