Matovič hovorí o ponuke odmeny 500 eur pre zdravotníkov

NETKY.SK • 16 Júl 2022, 13:30 • 2 min
Matovič hovorí o ponuke odmeny 500 eur pre zdravotníkov

BRATISLAVA – Ponuka jednorazovej 500-eurovej odmeny pre zdravotníkov platí, vláda im chce vyjsť v ústrety. Uviedol to minister financií Igor Matovič (OĽaNO) na sociálnej sieti.

slovakia

left justify in out

Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a podpredseda mimoparlamentného Hlasu-SD Richard Raši návrh odmeny kritizuje. Tvrdí, že zdravotníci potrebujú dorovnať platy na úroveň okolitých krajín, aby zo Slovenska neodchádzali. Vláda podľa neho neurobila nič pre ich adekvátne ohodnotenie. Matovič skonštatoval, že na rozdiel od zamestnancov v školstve a štátnej správe, s ktorými sa už štát dohodol, je plat zdravotníkov automaticky každý rok valorizovaný presne o percento nárastu priemerných platov v celom hospodárstve spred dvoch rokov. Tvrdí, že už v súčasnosti tak majú istú zákonnú valorizáciu o 6,9 percenta od januára 2023.

 

img


„K tomu, aby sme boli fér, platí tá istá ponuka (na jednorazových mimoriadnych 500 eurách v septembri) ako voči vyššie spomenutým zamestnancom. Takže s 500 eurami sú na tom zdravotníci rovnako ako ostatní,“ skonštatoval s tým, že len učitelia budú mať trochu viac.

 

„Keďže sme aj ostatným zamestnancom vyšli v ústrety predsunutou valorizáciou už od 1. 9. 2023 či vyššou valorizáciou pri učiteľoch, aj zdravotníkom chceme vyjsť v ústrety,“ deklaroval. Zdravotnícki odborári majú podľa jeho slov svoje predstavy, predstavitelia vlády svoje. Poukázal najmä na možnosti rozpočtu. Rokovania v minulých dvoch mesiacoch označil za férové a konštruktívne. Na uplynulom si podľa jeho slov „rozdali úlohy, kto má aké dáta ešte zohnať“ a dohodli sa na pokračovaní 9. augusta.

 

 

„Zdravotníkom nejde o Matovičovu 500-eurovú odmenu, ide im o to, aby mohli svoje povolanie vykonávať na Slovensku a zostať na Slovensku dôstojne žiť,“ reagoval Raši. Poukázal na platy zdravotníkov v zahraničí a možnosti práce tam. Hovorí, že na dorovnanie platov sú peniaze v pandemickej rezerve vlády. „Vládni poslanci môj návrh na presun pol miliardy eur pacientom a zdravotníkom už dvakrát neschválili. A minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) sa len bezmocne prizerá, pretože vie, že ministrom už dlho nebude,“ podotkol Raši.

 

img
      

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) s Matovičom sa podľa Rašiho rozhodli pochovať slovenské zdravotníctvo.

 

„Ako inak sa dá rozumieť tomu, že aj keď nám oproti priemeru OECD chýbajú tisíce sestier a lekárov či iných zdravotníckych profesií, oni kroky na udržanie zdravotníkov opäť odkladajú,“ zdôraznil a poukázal na odliv slovenských zdravotníkov do zahraničia. Zároveň pripomenul, že v zdravotníctve nepracujú len lekári a sestry, ale desaťtisíce ďalších ľudí, ktorí svojich zástupcov na rokovaniach s premiérom a ministrom financií nemajú. Dodal, že myslieť treba aj na nich.

 

Možno vás zaujme: V Prezidentskom paláci je Deň otvorených dverí, prvých hostí vítala hlava štátu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona