Tehotná veľryba zomrela po náhodnej konzumácii rybárskej siete

NETKY.SK • 17 Marec 2021, 09:25 • 2 min
Tehotná veľryba zomrela po náhodnej konzumácii rybárskej siete

Aktivisti v oblasti dobrých životných podmienok zvierat sú zdrvení po nájdení gravidnej veľryby, ktorá náhodne zjedla rybársku sieť a zahynula.

slovakia

left justify in out

Ochrana veľrýb a delfínov ukázala znepokojujúci obraz veľryby a vysvetlila, ako malý kúsok siete zo znečisteného oceánu viedol k jej smrti„Táto veľryba malá bola tehotná, keď zjedla kúsok vyradenej vlečnej siete, ktorý sa jej zachytil do úst,“ píšu ochranári.

 

img

 

Velryby nemajú zuby, namiesto toho im z hornej čeľuste visia rohovinové pláty. Tieto pláty fungujú ako velikánske filtre, ktoré oddeľujú malé živočíchy od morskej vody. 

 

„Pretože sieť bola uviaznutá v jej pláte, čo veľryby používajú na odfiltrovanie potravy z vody, nedokázala sa už viac nakŕmiť a zomrela,“ dodali ochranári.

 

img

 

Organizácia Conservation si bola vedomá, že zverejňovanie takýchto obrázkov bude mať pravdepodobne vplyv na ich nasledovníkov, pripúšťa však, že je potrebné, aby ľudia pochopili veľký problém s odpadovými rybárskymi sieťami.

 

V Greenpeace podporili výzvu na akciu a dúfajú, že smrť veľryby odštartuje reťazovú reakciu. Na Twitteri napísali, že táto jedna veľryba je jedna z mnohých, ktoré uhynuli z rybárskej siete.

 

 

img

Veľrybaimg

 

„Celosvetovo sa desaťtisíce veľrýb, delfínov a žralokov stretnú so svojím koncom, keď sa zamotajú do rybárskej výstroje. Rybárske spoločnosti musia urobiť viac pre to, aby ich chránili. A to tak pri rybolove, ako aj pri riadnej likvidácii svojich potrieb, uvádza sa v správe.

 

Začiatkom tohto roka sa ochrana veľrýb a delfínov pokúsila dosiahnuť, aby vlády a politici stanovili „jasné, ambiciózne, ročné ciele“, ktoré majú zabrániť uhinutiu morských živočíchov v dôsledku rybárskych sietí.

 

img

Keporkak

 

Cieľom kampane bolo tiež postupné vyradenie sietí, ktoré predstavujú najväčšie riziko pre morské cicavce. Organizácia Conservation uviedla, že táto otázka je prominentná vo Veľkej Británii a dodala, že keporkaky a vráskavce malé v škótskych vodách každoročne umierajú vo vysokom počte, rovnako ako delfíny v Biskajskom zálive a Keltskom mori. Informoval portál ledbible.com.

 

img

Delfín

 

„Delfíny, veľryby a sviňuchy sú dôležitou súčasťou nášho morského ekosystému, preto úzko spolupracujeme s rybármi pri znižovaní náhodných vedľajších úlovkov. Vyvíjame akčný plán vo Veľkej Británii, ktorý zverejníme neskôr v tomto roku. Tento plán načrtne opatrenia na riešenie problému týchto zvierat vo vodách Spojeného kráľovstva praktickým spôsobom a na základe rizika," uviedol hovorca ministerstva životného prostredia. 

 

Uvidíme ako to dopadne. Každopádne je smutné, že na to musí byť menená legislatíva. Možno by stačilo trocha ohľaduplnosti a zodpovednosti  zo strany rybárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies