Aj pitie kávy má svoju etiketu – letný sprievodca 21 druhmi káv

NETKY.SK • 10 Jún 2023, 20:30 • 2 min
Aj pitie kávy má svoju etiketu – letný sprievodca 21 druhmi káv

Káva je úzko spojená s Talianskom aspoň tak ako pizza, gelato, víno, či vespa. Káva a Taliansko – to je osobitná veda. Bola pravdepodobne objavená v Etiópii, jej pozoruhodné účinky obdivovali na Arabskom polostrove, kávovník sa pestuje vo viac ako 70 krajinách a pije po celom svete – spolu s vodou a čajom je najobľúbenejším nápojom vôbec.

slovakia

left justify in out

No predsa – boli to práve Taliani, ktorí doviedli jej prípravu do dokonalosti. Kávová kultúra existuje v Taliansku už od skorého 16. storočia a odvtedy sa stala súčasťou talianskeho spôsobu žitia, štýlom, neoddeliteľným spoločníkom nielen gurmánskych, ale aj spoločenských zážitkov!

 

Pitie kávy je tu každodennosť a rituál. Keď vám teda niekto v Taliansku povie: „Ci  prendiamo un caffé?“, vedzte, že ste boli pozvaní do ich spôsobu života, do ich rytmu dňa, zasväcujú vás s tou šálkou kávy stať sa s nimi tak trochu Talianmi. Určite toto pozvanie neodmietnite a vychutnávajte každý detail toho momentu.

Ako sa však správne zorientovať v ich kávovom svete, keď svoju dávku kofeínu pijú pred robotou, počas roboty, po robote, pred jedlom, s jedlom, po jedle, doma, vonku na ulici, s priateľmi?... A aby toho nebolo dosť, Taliani poznajú aspoň tridsať druhov rôznych káv!

 

img

 

Poďme sa spolu pozrieť aspoň na niektoré základné zásady a druhy káv, aby ste sa počas vašej dovolenky niekde na juhu nestratili, blysli sa užitočnými vedomosťami a objednali si to správne!

 

V prvom rade sa nemusíte báť, že by ste hneď ráno v meste nenašli dobrú kávu. Natrafíte na ňu doslova všade - talianske ulice sú plné kaviarničiek a barov, kde si môžete vychutnať svoju prvú šálku spolu s raňajkovým sladkým pečivom. Dôležité je vedieť, že ráno sa nesie v znamení mliečnejších typov kávy - cappuccino, latte macchiato alebo caffè latte. A naopak, cca po 12. hodine Taliani kávy mliečneho typu nepijú. (Vraj kvôli tomu, že mlieko spomaľuje trávenie, a preto si ho k väčším jedlám ako raňajkám nedávajú).

Jednou z najdôležitejších častí dňa je práve popoludňajšia šálka kávy, okolo ktorej sa točí veľa priateľských aj pracovných debát a stretnutí, je symbolom krátkeho (alebo dlhšieho – podľa toho, v akom regióne ste) zastavenia, pookriatia a nakopnutia do ďalšieho pokračovania dňa. Tu ide zásadne a takmer vždy o klasické espresso. A nebuďte prekvapení, keď vám ju nedonesú s dezertom, ale až po ňom, ako tú najlepšiu bodku celého obeda.

 

img

 

Ďalšou talianskou špecialitou je aj to, že ak sa nejedná o kávu po obede v reštaurácii, v baroch alebo kaviarňach si ju Taliani veľmi často vychutnávajú na stojáka, v družnej debate pri bare. Áno, niekedy je to naozaj iba 5-minútová rýchlovka na občerstvenie, no aj keď sa budete ponáhľať, nikdy si tu nepýtajte kávu so sebou, do papiera, v Taliansku také niečo nepoznajú! Takisto tu neplatia rôzne veľkosti kávy podľa amerického štýlu. Tu má jednoducho každý druh kávy svoj presný názov aj šálku! Poďme sa pozrieť aspoň na niektoré z nich:

 

1. Espresso – keď si Talian pýta „caffé“, pýta si vlastne espresso. Základná káva s dokonalou tenkou vrstvou peny, neodolateľnou vôňou a chuťou, za ktorú vďačíme vynálezu mašinky na prípravu espressa Antonia Gaggiu z roku 1948.
2. Ristretto – redukovaný a koncentrovaný variant espressa s menším množstvom kofeínu, no o to výraznejšou chuťou, tzv. káva-náprstok.
3. Caffé lungo – „dlhá“ káva, pri ktorej sa do šálky napustí viac vody. Mohlo by nás to zvádzať, že keďže sa riedi vodou, je v nej menej kofeínu, no opak je pravdou.
4. Caffé doppio – dvojitá dávka, dve kávy v šálke cappuccina, povzbudzujúca bomba. Mimochodom, vedeli ste, že prvé účinky kávy sa dostavia už po 10 minútach?
5. Cappuccino – v Taliansku doobedňajšia, raňajková káva, poobede takmer nemysliteľná! Lahodne spenené mlieko, niekedy latte artom. Svoje meno dostalo podľa farby, pripomínajúce habit kapucínov. Ak by ste niekde natrafili na cappuccino chiaro a scuro, tak vedzte, že chiaro – svetlé má viac mlieka a scuro – tmavé má mlieka menej.

 

img

 

 
6. Caffe macchiato – klasické espresso s pridaným napeneným mliekom.
7. Caffé con panna – pravý kofeínový pôžitok s kopcom čerstvo našľahanej smotany. Niečo pre labužníkov!
8. Mocaccino – špecialitka, kombinujúca čokoládu, kávu a šľahačku, podávaná v sklenom pohári, aby ste mohli pozorovať krásu jednotlivých vrstiev. Variáciou je mocaccino s čokoládovým likérom.
9. Marocchino – aj táto dobrota sa podáva v malom pohári, aby ste ju mohli doslova jesť očami. Vrstva kakaového prášku sa snúbi s espressom, našľahaným mliekom a navrch opäť kakao. Tento druh kávy vznikol v r. 1929 v Alessandrii v Piemonte.
10. Caffé in ghiaccio – teda káva v ľade, je obľúbená – ako inak – najmä na juhu Talianska. Príprava je veľmi jednoduchá – espresso nalejete do pohára s kockami ľadu.
11. Caffé affogato – teda „utopená“ káva - do pohára vložíte zmrzlinu, a tú zalejete čerstvo pripraveným espressom.
12. Latte macchiatto – má trochu zložitejšiu prípravu a k dokonalosti si vyžaduje zručnosť. Vo vysokom pohári nasledujú po sebe mlieko, káva a našľahané mlieko tak, aby sa neprekrývali.

 

img

 

13. Caffe Latte – na rozdiel od latte macchiatto sa caffé latte pripravuje zmiešaním horúceho mlieka a kávy, podáva sa tiež v pohári.
14. Caffé americano – ak nemáte radi silnú kávu a chcete si ju zmierniť v americkom štýle, toto je niečo pre vás. Espresso podávané vo väčšej šálke, zriedené dodatočne vodou, alebo podávané s kanvičkou vody, ktorú si môžete doliať podľa ľubovôle.
15. Caffé shakerato – elegantná letná verzia kávy, podávaná v pohári na Martini, pripraví sa pretrepaním kávy s ľadom a cukrovým sirupom.
16. Caffé corretto – čiže trošku „popravené“ alkoholom. Je rozšírené po celom Taliansku, najčastejšie sa doňho pridáva grappa alebo sambuca (anýzový likér), no podľa chuti môžete použiť aj brandy, rum, koňak...
17. Caffé d´orzo – bezkofeínový variant – káva z jačmenných zŕn

Okrem týchto druhov káv existujú podľa regiónov aj rôzne varianty – Caffe Leccese (káva s mandľovým likérom z mesta Lecce v opätku Talianska), Caffe Fanese (káva s likérom a citrónom z mesta Fano), Caffe Calabrese (kalábrijská káva so sladkým drievkom), či Caffé Livornese (káva z Livorna s punčom a citrónovou kôrou).

Allora, ci prendiamo una buona tazzina di caffé? Tak, dáme si jednu dobrú šálku kávy? Voľba je na vás!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies