Tatranskí turisti sa správajú horšie ako zvieratá! Potápači vylovili desiatky kíl odpadu

NETKY.SK • 13 Október 2021, 14:24 • 2 min
Tatranskí turisti sa správajú horšie ako zvieratá! Potápači vylovili desiatky kíl odpadu

TATRANSKÁ LOMNICA - Potápači spod hladín tatranských plies vylovili množstvo odpadu. Do upratovania vysokohorských jazier sa potápači pustili hneď, ako to dovolili podmienky vo vyšších polohách. Ľudia by sa mali zamyslieť nad svojim správaním. Celkové množstvo odpadu, ktorý potápači doteraz vytiahli z plies, sa po uplynulom utorku vyšplhalo na 7 088 kilogramov.

slovakia

left justify in out

V uplynulých mesiacoch to bolo celkovo 60 kilogramov odpadu. Väčšinou šlo o neporiadok staršieho dáta, nový pribúda len sporadicky.

 

img

 

"Počas tohto leta v rámci akcie Čisté vody v oblakoch vyčistili Vyšné a Nižné Wahlenbergovo pleso, Nižné Terianske pleso, Veľké Žabie pleso, Veľké Hincovo pleso, Prostredné aj Veľké Spišské pleso, Modré pleso, Litvorové pleso, Dlhé pleso vo Velickej i Ľadové pleso v Zlomiskovej doline. Na breh vytiahli celkovo 36,5 kilogramu odpadkov, pričom najviac ich ležalo na dne Ľadového plesa. Váha ukázala, že odtiaľ vylovili 10 kilogramov neporiadku,“ uviedla koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) Martina Petránová.

 

img

 

Ďalšie kilá pridali dobrovoľníci počas akcie Čisté vody, ktorá je od roku 1994 súčasťou Medzinárodného festivalu potápačských filmov a fotografie. Ten mal síce pre pandémiu ochorenia COVID-19 aj tento rok iba virtuálnu podobu, no vysokohorské jazerá potápači vyčistili reálne.

 

Prečítajte si: Slovensko bojuje o titul najlepšieho európskeho projektu

 

"Na starosť si ich vzal rovno organizačný výbor festivalu, dobrovoľníci sa tentoraz pod ich hladinu zanárali individuálne. K už spomenutým jedenástim plesám v uplynulých dňoch postupne pridali ďalšie štyri – Velické, Popradské, Štrbské a Nové Štrbské pleso. Dokopy urobili 21 ponorov. Na breh vytiahli 23,5 kilogramu odpadu. Najviac neporiadku bolo už tradične v Štrbskom plese, odkiaľ vylovili 13 kilogramov odpadkov. Vo vreciach skončili napríklad fľaše od šampusu, rôzne obaly od potravín i plastové poháre. Medzi úlovkami bol však aj ešte nezhrdzavený račňový gola kľúč či požiarny hák z obdobia monarchie, slúžiaci na vyťahovanie ľadu z plesa," vysvetlila Petránová.

 

img

 

"Síce aj po rokoch čistenia nejaký ten neporiadok v plesách stále nachádzame, veľmi nás však teší skutočnosť, že je predovšetkým zo staršieho obdobia. Nový pribúda len sporadicky, väčšinou nechtiac. Pri troche nepozornosti sfúkne napríklad odpadky alebo aj odevné súčiastky vietor i do plesa, alebo spadnú horolezcom zo stien, či ich tam so sebou prinesie lavína,“ povedal Pavol Kráľ zo Štátnych lesov TANAP-u, ktorý je zároveň aj potápačom a dlhoročným koordinátorom akcie Čisté vody.

 

img

 

Za takmer tri desaťročia sa na brehu tatranských plies ocitlo všeličo, dokonca aj nevybuchnutý odistený granát či črepiny z vybuchnutej leteckej bomby. Kuriozitou bol napríklad tomahavk z nakrúcania filmu Náčelník Veľký Had, ktorý nakrúcali v šesťdesiatych rokoch minulého storočia na Štrbskom plese. Celkové množstvo odpadu, ktorý doteraz vytiahli z plies, sa po uplynulom utorku vyšplhalo na 7 088 kilogramov.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona