ČNB varuje pred rizikom prehriatia českého hypotekárneho trhu

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 13:35 • 2 min
ČNB varuje pred rizikom prehriatia českého hypotekárneho trhu

PRAHA - Český finančný sektor je podľa centrálnej banky voči nepriaznivým šokom odolnejší než pred rokom. Informoval o tom portál ihned.cz.

slovakia

left justify in out

Záťažové testy potvrdzujú schopnosť bánk vyrovnať sa aj s veľmi silnou recesiou, uviedla Česká národná banka (ČNB) vo svojej aktuálnej správe o finančnej stabilite. Banková rada preto ponechala sadzbu proticyklickej kapitálovej rezervy na úrovni 0,5 %. "Keby pokračovalo ďalšie uvoľňovanie úverových štandardov, bude centrálna banka pripravená túto sadzbu zvýšiť," povedal guvernér ČNB Miroslav Singer.

 

Centrálna banka však varovala pred rizikom prehriatia hypotekárneho trhu, teda roztočením špirály medzi cenami nehnuteľností a úvermi na ich obstaranie. Medziročné tempo rastu nových hypoték vlani dosiahlo 30 %, v 1. kvartáli 2016 sa udržiavalo na úrovni okolo 20 %. Podľa Singera ide o rýchlejšie tempo, než akým rastú príjmy domácností. Zatiaľ síce nejde o akútne prehrievanie hypotekárneho trhu, ale situácia podľa centrálnej banky už vyžaduje sprísnenie podmienok pre poskytovanie hypoték.

 

ČNB však podľa súčasnej legislatívy nemôže obmedzenia pre hypotéky priamo zaviesť, bude sa preto usilovať o zmenu legislatívy tak, aby mohla napríklad stanoviť maximálny pomer výšky úveru a hodnoty jeho zaistenia. Banka bude chcieť získať právomoc aj na určenie maximálnej výšky úveru zabezpečeného nehnuteľnosťou v pomere k čistému ročnému príjmu dlžníka alebo maximálneho pomeru mesačnej splátky úveru a čistého mesačného príjmu žiadateľa.

 

Ak sa centrálnej banke nepodarí zmeny legislatívy dosiahnuť, je pripravená vyžadovať od inštitúcií poskytujúcich hypotéky väčšie kapitálové zabezpečenie. "Zdalo by sa nám ale škoda necieliť priamo na ten problém, pretože kapitálové požiadavky by sa dotkli všetkých," povedal guvernér ČNB Miroslav Singer.

 

Centrálna banka už vlani vydala odporúčania, ktoré mali riziká na trhu úverov zabezpečených nehnuteľnosťou obmedziť. Banky a ďalšie inštitúcie by napríklad nemali poskytovať hypotekárne úvery prevyšujúce hodnotu obstarávanej nehnuteľnosti. Štyri percentá úverov však hranicu 100 % hodnoty nehnuteľnosti stále prekračujú. "Banky naše odporúčania vo veľkej miere plnia, ale časť nových úverov má rizikovejšie charakteristiky týkajúce sa schopnosti klienta splácať," povedal guvernér ČNB.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies