Ľudia majú vymyslieť nové pranostiky. Tie staré už dnes pre klimatické zmeny neplatia

NETKY.SK • 8 November 2021, 21:44 • 2 min
Ľudia majú vymyslieť nové pranostiky. Tie staré už dnes pre klimatické zmeny neplatia

BRATISLAVA - Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) vyzýva ľudí na internete, aby vymysleli nové pranostiky pre svet v klimatickej kríze.

slovakia

left justify in out

Online kampaň #novepranostiky bude prebiehať počas klimatického summitu COP26 v Glasgowe. Jej cieľom je poukázať na zmenu klímy a na to, že jej riešenia sa musia stať prioritou. Informovala o tom Andrea Froncová z BROZ.

 

Predpovede počasia

"Pranostiky, ľudové predpovede počasia, vytvorili generácie našich predkov pozorovaním predvídateľných trendov v počasí. Každý z nás pozná nejakú pranostiku, avšak málo z týchto ľudových predpovedí počasia dnes ešte stále platí," hovorí Adriana Brossmannová z projektu Game On!, ktorý je zameraný na zvyšovanie informovanosti o klimatickej zmene.

 

 

Pranostiky, ktoré vznikli v 18. až 19. storočí, prípadne začiatkom 20. storočia, dnes už vôbec neplatia. Dôvodom podľa Froncovej je, že klimatická zmena narušila pravidelnosť v počasí, ktorá sa v minulosti vyskytovala. Poukazuje ďalej na zvyšovanie teploty, zmenu klimatického systému, vodného cyklu, prúdenia vzduchu, zrážok a výparov.

 

Súvisiaci článok: Angela Merkelová podporila demonštrantov: Mladí majú právo protestovať!

 

Stredomorské podnebie

BROZ upozorňuje, že v súčasnosti sa priemerná ročná teplota na Slovensku podobá klimatickým podmienkam Stredomoria. Krajina sa tak podľa klimatológov môže otepliť v nasledujúcich 80 rokoch o ďalšie dva až štyri stupne Celzia.

 

"Ak budeme ako spoločnosť konať, veľa z toho, čo sa dnes môže zdať ako odsúdené na zánik, dokážeme ešte zachrániť. Udalosti, kedy sa rozhoduje o riešeniach klimatickej krízy ako COP26, preto musia byť v centre záujmu médií a verejnosti," poznamenala Brossmannová.

 

Klimatický samit OSN COP26 v Glasgowe sa koná od 31. októbra do 12. novembra. Táto konferencia je považovaná za kľúčovú, pretože má stanoviť nové globálne ciele pre znižovanie emisií a obmedzenie tempa globálneho otepľovania.

 

Mohlo by vás zaujímať: Minister z ostrova Tuvalu nakrútil pre klimatický summit jedinečné video!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona