Ukrajina dostala len 10 % zbraní, o ktoré žiadala Západ

NETKY.SK • 14 Jún 2022, 21:34 • 2 min
Ukrajina dostala len 10 % zbraní, o ktoré žiadala Západ

KYJEV – Ukrajina dostala dosiaľ len desať percent z množstva zbraní, o ktoré požiadala západné krajiny na obranu pred ruskou ofenzívou. V utorok to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

„Z toho, čo sme povedali, že potrebujeme, sme dostali iba okolo desať percent,“ uviedla Maľarová v televízii s tým, že Západ by mal dodávky zbraní urýchliť. V tejto súvislosti vyzvala na „jasný časový rámec“ a upozornila, že akékoľvek meškanie prisľúbených dodávok predstavuje riziko, že ruské sily obsadia ďalšie časti ukrajinského územia.

 

 

„Nemôžeme čakať veľmi dlho, pretože situácia je veľmi komplikovaná,“ povedala ohľadom postupu ruskej armády na Donbase na východe Ukrajiny. Moskva sa tam pokúša ovládnuť územie celej Luhanskej oblasti. „Bez ohľadu na to, ako veľmi sa Ukrajina snaží, bez ohľadu na to, aká profesionálna je naša armáda, bez pomoci západných partnerov túto vojnu nevyhráme,“ varovala Maľarová.

 

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok na online brífingu vyzval Západ na dodanie zbraní s dlhým dosahom a kritizoval zdržanlivý postoj niektorých európskych lídrov. „Ak nedôjde k urýchleniu dodávok zbraní, nastane stagnácia... Ľudia budú naďalej zomierať,“ varoval Zelenskyj. „Ak dostaneme zbrane, pohneme sa vpred,“ zdôraznil. Podľa poradcu ukrajinského prezidenta Mychajla Podoľaka potrebuje Ukrajina okrem iných ťažkých zbraní ešte 1 000 húfnic, 500 tankov a 1 000 dronov.

 

Možno vás zaujme: Bitka o Donbas je jednou z najbrutálnejších v Európe a za Európu, vyhlásil Zelenskyj



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies