Peľová sezóna liesky a jelše sa rozbehla na celom území Slovenska

NETKY.SK • 25 Február 2023, 15:00 • 2 min
Peľová sezóna liesky a jelše sa rozbehla na celom území Slovenska

BANSKÁ BYSTRICA - Po oteplení v uplynulom týždni došlo k výraznému nárastu denných koncentrácií peľu v ovzduší na celom území Slovenska. Dominoval peľ liesky, jelše a v Bratislave dosiahol veľmi vysoké hladiny aj peľ drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

"Na celom území Slovenska sa rozbehla peľová sezóna liesky a jelše. Denné koncentrácie ich peľu v ovzduší dosahovali alergiologicky významné hodnoty aj v chladnejších oblastiach. Niektoré monitorovacie stanice zachytili aj prvé peľové zrná brestu, jaseňa a topoľa," zhodnotila Lafférsová. Najvyššiu dennú hladinu peľu liesky a jelše zachytili monitorovacie stanice v Bratislave a v Košiciach. "V Bratislave, Nitre a v teplejších oblastiach Slovenska predpokladáme v ďalších dňoch veľmi vysoké koncentrácie peľu drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité, ktoré majú významné zastúpenie v záhradných a parkových výsadbách," dodala Lafférsová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies