Zmena klímy môže na Slovensko prilákať nebezpečné druhy hmyzu. Niektoré tu už máme

NETKY.SK • 25 Apríl 2024, 08:46 • 2 min
Zmena klímy môže na Slovensko prilákať nebezpečné druhy hmyzu. Niektoré tu už máme

BRATISLAVA - V ostatných rokoch sa na Slovensku potvrdil výskyt viacerých potenciálne nebezpečných druhov hmyzu. V budúcnosti by ich mohlo vplyvom klimatickej zmeny a prepravou tovarov ešte pribudnúť. Spravodajský web spravy.rtvs.sk o tom informoval riaditeľ Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied (SAV) Ladislav Roller.

slovakia

left justify in out

Hmyz, ktorý sa na Slovensku bežne nevyskytoval a môže do istej miery ľuďom skomplikovať život, sa už v minulosti potvrdil. Išlo predovšetkým o poľnohospodárskych škodcov. Roller priblížil, že to boli napríklad cikádka zo Severnej Ameriky spôsobujúca žltnutie viniča, či drozofila japonská, ktorá znehodnocuje drobné ovocie.

Ďalej sa objavila vrtivka orechová, ktorá poškodzuje plody vlašských orechov. Druh sa sem dostal z USA. Vyskytla sa aj vijačka krušpánová z juhovýchodnej Ázie, ktorá spôsobuje vysychanie krušpánov či krasoň borievkový, pre ktorý vysychajú tuje. Tento hmyz sa sem rozšíril z južnej Európy.

Nejde však len o poľnohospodárskych škodcov. „Medzi potenciálne prenášače nebezpečných ochorení človeka patria komáre. Na Slovensku sa objavil potenciálne nebezpečný komár tigrovaný, pôvodom z juhovýchodnej Ázie, roznášač ochorení človeka v subtropických a tropických regiónoch (virus Zika, horúčka dengue, žltá zimnica),“ priblížil Roller. Dodal však, že spomenuté choroby sa v populáciách komára na Slovensku zrejme nenachádzajú.

V budúcnosti môžu pribudnúť

Podľa Ladislava Rollera môžu vzhľadom na klimatické zmeny a intenzívnu medzikontinentálnu dopravu pribúdať ďalšie druhy hmyzu s negatívnym dosahom na človeka. Očakáva sa napríklad príchod nebezpečného druhu sršňa, ktorého výskyt už potvrdili napríklad v Česku.

„V najbližších rokoch, možno už v tomto, sa očakáva nález sršňa ázijského na našom území. Je nebezpečný pre včelstvá a šíri sa Európou od Francúzka, kde bol zavlečený z Ázie v roku 2004,“ priblížil riaditeľ Ústavu zoológie SAV.

 

Nebezpečné iba v ohrození

Slovensko nemá vyslovene nebezpečné druhy hmyzu. Spôsobujú prevažne, ak vôbec, problémy hlavne alergikom, a to bolestivými bodnutiami, tvrdí Ladislav Roller. Najviac poštipnutí spôsobujú najmä osa útočná, včela medonosná a sršeň obyčajný. Podľa dostupných informácii však v ostatných rokoch žiadne úmrtie nespôsobili.

„Treba však zdôrazniť, že sú človeku nebezpečné zvyčajne iba ak sa cítia ohrozené. Rovnako naše jedovaté druhy hmyzu (napr. pľuzgierniky, májky) sú človeku nebezpečné iba ak sa ich dotýkame, prípadne ich konzumujeme,“ dodal Roller.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / SAV, Foto: uk.inaturalist.org (na titulnej foto Rhagoletis completa – vrtivka orechová)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies