Centrum Becelem v štáte Izrael vyzvalo svojich vojakov na hraniciach aby nestrieľali do Palestínčanov

NETKY.SK • 28 Február 2019, 19:30 • 2 min
Centrum Becelem v štáte Izrael vyzvalo svojich vojakov na hraniciach aby nestrieľali do Palestínčanov

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v mene svojej krajiny uviedol, že židovský štát odmieta zistenia Komisie OSN pre ľudské práva, podľa ktorej možno konanie izraelských vojakov na hraniciach s pásmom Gazy považovať za vojnový zločin a zločin proti ľudskosti.

slovakia

left justify in out

Netanjahu vo svojom vyhlásení označil správu Komisie OSN pre ľudské práva za ďalší prejav pokrytectva a lži súvisiacich s "jej posadnutím nenávisťou voči Izraelu — jedinej demokracii na Blízkom východe."

 

img

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

 

Dodal, že príslušníci izraelských bezpečnostných zložiek budú aj "naďalej spoľahlivo chrániť izraelských občanov pred útokmi hnutia Hamas a teroristických organizácií financovaných Iránom, ktorý deklaruje ako svoj cieľ zničiť Izrael".

 

img

 

Kým Izrael správu Komisie OSN pre ľudské práva odmietol, hnutie Hamas vládnuce v pásme Gazy, ako aj palestínsky prezident Mahmúd Abbás, ovládajúci Západný breh, ju uvítali.

 

img

palestínsky prezident Mahmúd Abbás

 

Ľudskoprávne organizácie vrátane Amnesty International apelovali podniknúť kroky, ktoré by Izrael donútili niesť zodpovednosť za činy svojich vojakov. Izraelské informačné centrum pre kontrolu ľudských práv na obsadených územiach Becelem po zverejnení správy OSN opäť vyzvalo izraelských vojakov, aby neuposlúchli rozkazy svojich veliteľov a nestrieľali do Palestínčanov zhromaždených na hraniciach Izraela s pásmom Gazy.

 

img

 

Od 30. marca 2018, keď sa protesty v pohraničí medzi Izraelom a pásmom Gazy začali, prišlo o život už najmenej 251 prevažne neozbrojených Palestínčanov. Väčšina z nich zahynula počas protestov alebo pri zrážkach s izraelskými bezpečnostnými zložkami, ďalšie obete si vyžiadali izraelské nálety alebo ostreľovanie palestínskeho územia.

 

 

Izrael obviňuje palestínske militantné hnutie Hamas, že manipuluje palestínskych civilistov a zneužíva ich na krytie pokusov narušiť hraničné oplotenie a útočiť na izraelských civilistov i vojakov. Podľa Izraela je Hamas zodpovedný za všetky incidenty v pohraničí, aj za tie, ktorých sa dopustili malé skupiny Palestínčanov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies