Belgickú ministerku vyzývajú na odstúpenie pre udelenie víz Rusom a Iráncom

NETKY.SK • 19 Jún 2023, 16:30 • 2 min
Belgickú ministerku vyzývajú na odstúpenie pre udelenie víz Rusom a Iráncom

BRUSEL - Belgická ministerka zahraničných vecí Hadja Lahbibová čelí výzvam na odstúpenie preto, že odobrila udelenie víz delegáciám z iránskych a ruských miest, ktoré sa minulý týždeň zišli na stretnutí starostov v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Belgická ministerka zahraničných vecí Hadja Lahbibová čelí výzvam na odstúpenie preto, že odobrila udelenie víz delegáciám z iránskych a ruských miest, ktoré sa minulý týždeň zišli na stretnutí starostov v Bruseli. TASR o tom informuje na základe pondelňajšej správy agentúry Reuters.

 

Na Rusko aj Irán sa totiž vzťahujú medzinárodné sankcie. K udeleniu víz došlo len tri týždne po tom, ako bol z iránskeho väzenia prepustený belgický humanitárny pracovník Olivier Vandecasteele. Celá kauza vyvolala veľkú pozornosť belgickej verejnosti. Oliviera Vandecasteela v januári odsúdili v Iráne na 40 rokov väzenia a 74 rán bičom za údajnú špionáž, spoluprácu s nepriateľskými vládami, a pranie špinavých peňazí. K jeho prepusteniu došlo v rámci májovej výmeny väzňov medzi oboma krajinami. Belgicko vtedy prepustilo iránskeho diplomata Asadolláha Asadího odsúdeného na 20 rokov odňatia slobody za plánovanie bombového útoku v susednom Francúzsku.

 

img

oslobodený belgický humanitárny pracovník Olivier Vandecasteele

 

Na bruselskom summite miest, ktorý sa konal minulý týždeň, sa zišlo vyše 300 primátorov a starostov z miest na celom svete vrátane Bruselu, Bogoty, Kyjeva či Teheránu, ako aj predstaviteľov Európskej komisie a Európskeho parlamentu. Predstaviteľ bruselskej vlády pre urbanizmus a medzinárodné vzťahy Pascal Smet ešte v nedeľu oznámil, že sa v súvislosti s uvedeným summitom vzdáva svojej funkcie. "Našli sme email, ktorý dokazuje, že môj úrad súhlasil s úhradou životných nákladov vedúcich delegácií z Teheránu aj (ruskej) Kazane. Teraz žiadam organizátora, spoločnosť Metropolis, aby tieto náklady uhradil," povedal v nedeľu Smet na tlačovej konferencii. Dodal, že o predmetnom maile nevedel, pričom chybu podľa neho v tomto zmysle spravil nemenovaný člen regionálnej vlády.

 

Belgická opozičná strana Nová flámska aliancia (N-VA) žiada v súvislosti so summitom starostov aj odstúpenie ministerky Lahbibovej, uviedla v pondelok belgicko-iránska poslankyňa tejto strany Darya Safaiová. "Potrebujeme ministerku, ktorá prijme svoju zodpovednosť," povedala. "Otázkou zostáva, prečo súhlasila s udelením týchto víz? Prečo len tri týždne po prepustení Oliviera Vandecasteela súhlasí s tým, aby do Bruselu prišli teroristi? A prečo musí byť meno Belgicka vždy pošpinené zahraničnými vzťahmi, ktoré (si táto krajina) nezvláda kontrolovať?" dodala. Ministerstvo zahraničných vecí v Bruseli sa k správe bezprostredne nevyjadrilo, uvádza Reuters. Agentúra dodáva, že belgický parlament bude o tejto záležitosti rokovať 21. júna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies