Výstava reprodukcií diel Andyho Warhola približuje jeho pohľad na smrť

NETKY.SK • 13 November 2022, 08:30 • 2 min
Výstava reprodukcií diel Andyho Warhola približuje jeho pohľad na smrť

SVIDNÍK - Výstava reprodukcií diel a fotografií s názvom Andy Warhol - Smrť a katastrofy... približuje jeho pohľad na smrť. Je situovaná vo výstavných priestoroch Podduklianskeho osvetového strediska (POS) vo Svidníku.

slovakia

left justify in out

Pripravili ju pracovníci medzilaboreckého Múzea moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v rámci putovných výstav Warhol Tour. "U nás sa vybrala téma smrť a katastrofy, keďže bola výstava otvorená v období Dušičiek, a okolie Svidníka je známe tým, že prešiel tadiaľto front prvej aj druhej svetovej vojny, takže zvolili túto tému. Téma smrti bola pre Warhola veľmi zaujímavá, mal k smrti veľmi špecifický postoj. Rešpektoval ju z pohľadu takého obyčajného človeka, aj ako aspekt cirkevného života. Andy bol v Amerike súčasťou cirkevného života gréckokatolíckeho chrámu a pravidelne navštevoval všetky cirkevné udalosti," uviedol pre TASR Miroslav Štoffa, poverený vedením POS vo Svidníku. Ako povedal, Warhol sa smrti veľmi bál. Pôvod to malo v rozprávaní príbehov jeho matky Júlie o tom, ako v lesoch okolo Mikovej bolo bežné nájsť kostrové pozostatky po vojakoch. "Vtedy sa u neho vytvoril nejaký mýtus o prehistorických a tajomných lesoch na východnom Slovensku. Prežil nejakú katarziu, keď si uvedomil, že kým je on na svete, tak smrť tu nie je, a keď už smrť príde tu na ten svet po neho, tak on už tu nebude, takže ho to nemá vlastne trápiť," priblížil Štoffa. Návštevníci výstavy môžu vidieť i diela, na ktorých sú zobrazené lebky. "Sú zaujímavé tým, že ak by ste v reáli lebku nasvietili v takomto uhle, nikdy nebude mať takýto tieň. Je to spojenie konca a začiatku života, keďže je to lebka, ale tieň je vlastne prierez hlavičky batoľaťa, čelo, noštek a pery," vysvetlil Štoffa. Súčasťou výstavy je napríklad i reprodukcia fotografie portrétu prvej dámy USA Jackie Kennedyovej na pohrebe svojho manžela J. F. Kennedyho, ďalej portrét Andyho matky Júlie Warholovej, ako i dielo Posledná večera Leonarda da Vinciho, z ktorého Andy vytvoril približne 100 modifikácií. Kurátormi výstavy, ktorá je vo Svidníku prístupná do 4. decembra, sú Michal Bycko, Carmen Cilipová a Veronika Turcmanovičová z MMUAW v Medzilaborciach.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies