Masový vrah Breivik požiadal súd o podmienečné prepustenie!

NETKY.SK • 28 August 2021, 16:52 • 2 min
Masový vrah Breivik požiadal súd o podmienečné prepustenie!

OSLO - Aktuálne nie je stanovený termín ani miesto pojednávania.

slovakia

left justify in out

Nórsky súd sa bude zaoberať žiadosťou o podmienečné prepustenia teroristu a masového vraha Andersa Breivika. Pre agentúru Reuters to v piatok uviedla prokurátorka Hulda Karlsdóttir, poverená týmto prípadom.

 

"Prokuratúra v Osle zamietla Breivikovu žiadosť o predčasné prepustenie, čo znamená, že žiadosť teraz pôjde na súd,“ uviedla Karlsdóttir potvrdiac tak správu denníka Verdens Gang (VG). "Ústrednou otázkou pre súd počas pojednávania bude, či v súčasnosti existuje bezprostredné nebezpečenstvo zopakovania jeho závažných trestných činov alebo nie," vyhlásila Karlsdóttir.

 

Prokuratúra poslala žiadosť na príslušný okresný súd v kraji Telemark, kde je Breivik väznený. Súd potvrdil prijatie žiadosti a teraz preveruje dokumenty. Termín ani konečné miesto pojednávania ešte neboli stanovenéProkuratúra chce, aby sa pojednávanie konalo vo väznici, zatiaľ čo Breivikov advokát Öystein Storrvik pre VG povedal, že požaduje proces mimo jej priestorov.

 

Breivik 22. júla 2011 pred úradom nórskeho premiéra v Osle odpálil dodávku naplnenú výbušninami a pripravil tak o život osem ľudí. Následne sa presunul na ostrov Utöya neďaleko hlavného mesta, kde zastrelil 69 členov mládežníckeho tábora Strany práce.

 

Breivik si odpykáva 21-ročný trest odňatia slobody, čo je v Nórsku maximálna sadzba, môže by však neobmedzene predlžovaná. Po odpykaní si prvých desiatich rokov väzby môže Breivik požiadať o podmienečné prepustenie.

 

Prečítajte si tiež: Jeden zo symbolov zla súčasnosti sa pokúša dostať na slobodu

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies