Aj workoholizmus je závislosť: Ničí imunitu aj vzťahy

NETKY.SK • 3 Máj 2019, 19:28 • 2 min
Aj workoholizmus je závislosť: Ničí imunitu aj vzťahy

Workoholizmus je závislosť, ktorá je ale v spoločnosti veľmi tolerovaná. Mnohí sú na ňu dokonca pyšní. Pritom podobne ako napríklad alkoholizmus ovplyvňuje nielen zdravie postihnutého, ale celú rodinu.

slovakia

left justify in out

Ako spoznáte, že už ste workoholik? Pozerajte sa predovšetkým okolo seba. Sústreďte sa na to, ako na vás reagujú ľudia z vášho okolia. Ak vám vyčítajú vašu zaneprázdnenosť a neschopnosť odpočívať, ide o jasný signál. Keď si myslíte, že okolie preháňa, je to prvý zo signálov, že máte problém. Každý workoholik si totiž myslí, že je v poriadku. Naopak okolie je divné, všetci sú leniví, lajdáci a nechcú sa obetovať pre prácu.

 

Workoholik je totiž pre svojho zamestnávateľa požehnaním. Chce byť stále v práci, chrlí nápadmi a dokonca je ochotný pracovať vo voľnom čase. Pritom voľno je rovnako ako abstinencia u alkoholikov jediným liekom na chorobnú závislosť na prácu. 

 

Dovolenka má ale zmysel, ak je minimálne dvojtýždňovým neprerušovaným voľnom. Človek musí raz za čas zmeniť prostredie a venovať sa svojim záľubám alebo rodine. Ak sedí pri počítači na chalupe, odpovedá na každú pracovnú správu na WhatsApp, znamená to, že neodpočíva.

 

Prečo workoholizmus toľko škodí zdraviu?

 

Workoholici sa však skôr či neskôr začnú potýkať so širokou škálou najrôznejších zdravotných i psychických problémov. Kvôli chronickému stresu a nezdravej životospráve je totiž výrazne oslabený ich imunitný systém.

 

Workoholici sú síce často vo svojom pracovnom nasadení vlastne spokojní, ale neustály stres, väčšinou nezdravý životný štýl, nedostatok pohybu a spánku ich likviduje. Stres ako taký nie je zlá vec. Ide o prirodzenú odpoveď organizmu na ohrozenie či záťažovú situáciu. 

 

Naše telo, konkrétne nadobličky, v strese produkujú stresový hormón kortizol, ktorý v stresových situáciách zvyšuje hladinu cukru v krvi, zvyšuje krvný tlak a pôsobí aj na imunitný systém - krátko ho oslabí, aby imunitné reakcie neodčerpávali nášmu organizmu energiu.

 

img

 

Z toho, ako vysvetľuje Bohumil Ždichynec, logicky vyplýva, že ak sme postihnutí dlhodobým čiže chronickým stresom, je naša imunita trvalo znížená. Zároveň je tým trvalo zvýšená hladina cukru v krvi, takže vzrastá riziko diabetu, takisto tlak zostane vo vysokých hodnotách. Kortizol ďalej pôsobí na žalúdočnú kyselinu, stimuluje jej produkciu, čím vedie k prekysleniu žalúdka a vzniku žalúdočných vredov.

 

Zásadný vplyv potom má aj nedostatok spánku. Počas spánku sú totiž vypnuté alebo utlmené iné telesné funkcie, čím sa šetrí energia, ktorú tak môže imunitný systém využiť. Spánok tiež okrem iného znižuje hladinu kortizolu. Spánkový deficit potom nielen oslabí imunitu, ale môže spôsobiť aj autoimunitné ochorenie, človek sa cíti unavený, nesústredený. Časté sú zvýšená náchylnosť k vírusovým aj bakteriálnym infekciám a tiež žalúdočné a črevné ťažkosti, napríklad bolesti brucha, nadúvanie, zápcha či naopak hnačka.

 

Ako sa zbaviť závislosti na prácu?

 

Základným krokom pre posilnenie imunitného systému je u workoholika zbaviť sa svojej závislosti na prácu. U miernejšej závislosti môže pomôcť stanovenie si a dodržiavanie určitých limitov, napríklad si nekompromisne vyhradiť víkendy na relaxáciu a odpočinok, dôsledne si vyberať pracovné voľno, určiť si, od koľkých hodín večer už nebudem pracovať, a tak ďalej. Následne je potrebné upraviť svoju životosprávu: Osvojiť si techniky k redukcii stresu, naučiť sa relaxovať, dopriať si dostatočný spánok, zdravšie jesť a zvýšiť svoju fyzickú aktivitu, predovšetkým na čerstvom vzduchu.

 

img

 

Problémom ale je, že workoholik si prácou často rieši nejaký svoj vnútorný problém a odpútanie od práce by ho k tomuto problému mohlo priviesť a tomu sa nevedome bráni. Workoholici majú často tiež tendenciu k perfekcionizmu a premršteným ambíciám. Závislosť na prácu je skôr závislosť na tom, čo nám práca prináša - uspokojenie z výsledku, úspech a prestíž. Priznať si, že som alebo takmer som workoholik, je obrovská odvaha a nie je výnimkou, že problém sa dá zvládnuť až za pomoci psychoterapeuta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona