Aké každodenné problémy prináša chov tigra? Ošiaľ nebezpečnou mačkovitou šelmou je trendom v USA

NETKY.SK • 15 Marec 2024, 12:15 • 2 min
Aké každodenné problémy prináša chov tigra? Ošiaľ nebezpečnou mačkovitou šelmou je trendom v USA

Mnoho tigrov je starostlivo a strategicky trénovaných na to, aby boli medzi ľuďmi a prejdú roky bez incidentov, ale nemôžete efektívne predpovedať správanie tigra – v srdci sú to stále divoké zvieratá. Slávni tréneri boli zničení a zabití svojimi milovanými tigrami, aj keď s nimi roky denne pracovali.

slovakia

left justify in out

Tigre nie sú domestikované mačky. Žiadny zo šiestich preživších druhov tigrov (ďalšie tri vyhynuli) by sa nemal chovať ako domáce zviera. Väčšina štátov v USA zaviedla zákaz držania akéhokoľvek druhu veľkých mačiek ako domácich miláčikov. Tigre sú obrovské, silné dravce s tesákmi, ktoré jedia desiatky kíl mäsa denne a potrebujú hektáre drahých, vysoko zabezpečených výbehov. Riziko útoku ďaleko prevyšuje akýkoľvek prínos, vďaka čomu nie sú tigre vhodné ako domáce zvieratá v akomkoľvek veku. Ak ste však zvedaví, tu sú niektoré podrobnosti o tom, aké to je držať tieto veľké mačky žijúce vedľa ľudí.

Ako je to so zákonnosťou?

Väčšina štátov má obmedzenia na vlastníctvo mnohých exotických domácich miláčikov vrátane veľkých mačiek, najmä v husto obývaných komunitách. 

Konkrétne, 35 štátov má zákaz chovu veľkých mačiek, zatiaľ čo 21 štátov zakazuje všetky nebezpečné exotické domáce zvieratá. Predtým, ako sa pokúsite získať tigra alebo akúkoľvek inú veľkú mačku, skontrolujte zákony vo vašej oblasti; Zákon o verejnej bezpečnosti veľkých mačiek čaká na federálnu legislatívu zameranú na zákaz súkromných občanov vlastniť veľké mačky.

Potreby biotopu sú náročné

V prvom rade je tiger divoké zviera. Tigre sú zvyknuté na to, že majú tisíce akrov, aby sa mohli túlať a loviť vo voľnej prírode. Vo voľnej prírode nie je nezvyčajné, že samček tigra má územie, ktoré presahuje 40 míľ. Obmedzenie divého tigra len na malú oblasť spôsobí, že tiger sa nielen vystresuje a stane sa úzkostným, ale môže to mať katastrofálny dopad na jeho celkové zdravie. Je to mimoriadne teritoriálna mačka, a keď je nútená žiť v malých obmedzeniach, môže vážne ochorieť alebo vystresovať. 

Tigre sú voľne žijúce dravce, ktorých úlohou je vyhľadávať a vyhľadávať príležitosti na jedlo. Užívajú si širokú oblasť s rozmanitým terénom na cvičenie, lov a cítia sa chránení a v bezpečí. Mnoho ľudí nemá k dispozícii ani zďaleka dostatok priestoru, aby dali tigrovi priestor, ktorý potrebuje na túlanie sa a lov.

Ďalej by sa nemalo ponechať nepovedané, že tigre sú nebezpečné zvieratá. Sú to divoké veľké mačky, ktoré sú vo svojom prostredí špičkovými predátormi. Ak uvažujete o chove divokého tigra ako domáceho maznáčika, musíte zvážiť aj bezpečnosť seba a susedov. 

Tigre vedia nielen plávať a liezť, ale sú aj dokonalí skokani. To znamená, že musíte mať zavedené všetky bezpečnostné opatrenia, aby ste mohli bezpečne a bezpečne držať svojho tigra uzavretého a v bezpečí. Dokonca aj tým najlepším, dobre financovaným zoologickým záhradám na svete sa podarilo tigre uniknúť zo svojich výbehov, čo predstavuje riziko pre tigra a ľudí v tejto oblasti. Len nedávno v roku 2007 utiekol tiger zo zoo v San Franciscu a zabil hosťa v zoo.

Správanie a temperament tigra

Tigre sú veľké, silné a nebezpečné mačky. Majú schopnosť zložiť 500-kilovú bežiacu antilopu, sú silní plavci a sú mimoriadne teritoriálne. Vo voľnej prírode samce tigrov pokrývajú územie až takmer 40 míľ; samice pokrývajú zhruba sedemmíľové územie. Samce si označujú svoje územia rozprašovaním moču a kvapkaním výkalov na strategické miesta. Tigre zvyčajne žijú osamelý život s výnimkou párenia a obdobia, keď matky vychovávajú mláďatá.

Mnoho tigrov je starostlivo a strategicky trénovaných na to, aby boli medzi ľuďmi a prejdú roky bez incidentov, ale nemôžete efektívne predpovedať správanie tigra – v srdci sú to stále divoké zvieratá. Slávni tréneri boli zničení a zabití svojimi milovanými tigrami, aj keď s nimi roky denne pracovali.

Mnohé z hlásených útokov tigrov v Spojených štátoch boli vážne útoky; k nesmrtiacim útokom dochádza menej často. Približne 260 útokov exotických mačiek, ktoré mali za následok zranenia, bolo zaznamenaných ako ťažké alebo smrteľné. Zo všetkých hlásených útokov 16 nedomestikovaných druhov mačiek v rokoch 1990 až 2014 bolo približne 50 percent útokov len z jedného rodu: tigrov.

Zoo je o niečom inom

Aj keď sú niektoré tigre chované v zoologických záhradách a oplotených prírodných rezerváciách po celom svete, tieto tigre boli zvyčajne zachránené alebo chované v zajatí – takže ich nemožno vypustiť do voľnej prírody! Je známe, že tigre unikajú zo zoologických záhrad a súkromných nehnuteľností a tiger, ktorý utiekol, je vystrašený a nebezpečný, čo nikto nechce túlať sa po uliciach!

Problém nájsť veterinára

Organizácia Big Cat Rescue radí, že vo väčšine oblastí je ťažké nájsť veterinára, ktorý by bol ochotný alebo dokonca schopný starať sa o tigra v akomkoľvek veku. Ďalej uvádzajú, že celých 98 percent všetkých voľne žijúcich druhov veľkých mačiek uhynie do dvoch rokov od zajatia. 

Tigre sú náchylné na mnohé z tých istých život ohrozujúcich chorôb, ktoré postihujú domáce mačky, ako je psinka, besnota, vírus mačacej imunodeficiencie (FIV) a vírus mačacej leukémie (FeLV). Preto musia byť tigre v zajatí očkované proti týmto chorobám, rovnako ako domáce mačky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: thesprucepets.com, tigerstealive.com, petassure.com. titulná foto: Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies