Ivan Korčok: Transatlantické vzťahy sa môžu zlepšiť, ak posilníme vzťahy USA s Európou

NETKY.SK • 27 August 2020, 07:47 • 2 min
Ivan Korčok: Transatlantické vzťahy sa môžu zlepšiť, ak posilníme vzťahy USA s Európou

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) zdôraznil potrebu pravidelnej komunikácie medzi USA a európskymi krajinami a potrebu čeliť novým výzvam.

slovakia

left justify in out

Uviedol to počas stredajšej diskusie s námestníkom štátneho tajomníka amerického ministerstva zahraničných vecí Philipom T. Reekerom v rámci konferencie Globsec. Hovoril aj o udalostiach v Bielorusku a výraznej propagande či dezinformáciách.

 

Orientovanie sa na nové výzvy a hrozby

Korčok počas diskusie deklaroval, že transatlantické vzťahy patria k základom zahraničnej politiky Slovenska. Zdôraznil tiež, že transatlantické vzťahy sa môžu posilniť iba vtedy, ak sa výrazne posilnia vzťahy medzi USA a Európou.

 

Dodal, že sa treba spoločne orientovať aj na nové výzvy a hrozby. Potrebu vidí v pravidelných rokovaniach zástupcov USA s ministrami európskych krajín. Myslí si, že by si tak obe strany mohli lepšie porozumieť aj v oblastiach, ku ktorým majú rozličné postoje.

 

Uverejnil používateľ Ivan Korčok Streda 26. augusta 2020

 

V súvislosti s Bieloruskom Korčok označil manipuláciu volieb za neprijateľnú. Podotkol, že protestujúci žiadajú len to, čo je podstatou demokracie a poukázal na potrebu pomôcť obyvateľom Bieloruska. Zdôraznil však aj potrebu naštartovať dialóg medzi režimom a občanmi, ako aj politickými reprezentantmi.

 

Upozornil na dezinformácie

Deklaroval, že je pripravený aktívne sa zapojiť do tohto procesu. Nemožno podľa neho ignorovať ani šíriacu sa propagandu a dezinformácie.

 

Podčiarkol úlohu komunikácie s verejnosťou o tom, ktoré informácie sú nepravdivé. Ako príklad uviedol heslá šíriace sa na Slovensku ako "majdanizácia", ale aj informácie, že NATO mobilizuje vojsko, že by malo byť Bielorusko kolóniou západu i to, že protestujúci sú platení zo zahraničia.

 

Uverejnil používateľ Ivan Korčok Streda 26. augusta 2020

 

Ako aktuálnu prioritu pri svojej práci označil šéf slovenskej diplomacie tiež nový koronavírus. Hovoril o potrebe zotavovať sa z dôsledkov pandémie. Poznamenal, že Slovensko si v porovnaní s inými krajinami zatiaľ počínalo dobre a aktuálne prijíma ďalšie kroky v súvislosti s druhou vlnou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies