Abrhan: Protiteroristickú legislatívu prijíma zrýchlene iba Slovensko

NETKY.SK • 6 December 2015, 14:35 • 2 min
Abrhan: Protiteroristickú legislatívu prijíma zrýchlene iba Slovensko

BRATISLAVA - Slovensko ako jediná krajina Európskej únie (EÚ) prijíma protiteroristický balíček v zrýchlenom legislatívnom konaní. V diskusnej relácii televízie TA3 V politike na to dnes upozornil opozičný poslanec Národnej rady SR Pavol Abrhan (KDH).

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov ani Francúzsko a Veľká Británia, ktoré sú priamo zasiahnuté teroristickými útokmi, sa pri prijímaní legislatívnych opatrení neponáhľali tak ako vládna strana Smer-SD. „Vstupujeme do priestoru osobných slobôd, treba to riešiť s chladnou hlavou,“ domnieva sa Abrhan. Hrozba teroristického útoku na Slovensku podľa neho nie je taká veľká, aby bolo treba využívať skrátené legislatívne konanie. K zmene Ústavy SR, trestných kódexov a ďalších zákonov sa nemali možnosť vyjadriť Generálna prokuratúra či sudcovia, ktorí ich mohli vylepšiť, podotkol Abrhan.

 

„Máme koniec legislatívneho obdobia a v parlamente sa to inak nedá stihnúť,“ bránil postup Smeru-SD poslanec za túto stranu Róbert Madej. Pripomenul, že prebieha posledná riadna schôdza parlamentu pred voľbami.

„Zmeny zákonov trvajú v riadnom legislatívnom procese tri mesiace. Čo sa stalo behom niekoľkých týždňov od parížskych útokov? Boli útoky v sobotu (5.12.) v Londýne, nedávno v Spojených štátoch, a to dokedy máme čakať?“ spýtal sa Madej. Doplnil, že odborníci z Generálnej prokuratúry sa k návrhom mohli vyjadriť, pretože boli spolutvorcami legislatívnych zmien.

 

Protiteroristický balíček, ktorý vláda SR prijala na mimoriadnej schôdzi 27. novembra, je v súčasnosti v parlamente v druhom čítaní. Opozícia kritizovala viacero z opatrení, ktoré prináša. Podľa opozičného poslanca Gábora Gála (Most-Híd) sa z veľkej časti netýka boja proti terorizmu, ale prináša rad všeobecných formulácií. „Pod rúškom boja proti terorizmu sa prepašoval do týchto zákonov rad nových právomocí pre spravodajské služby,“ domnieva sa Gál. „Je to taký marketingový ťah vlády strašiť ľudí, proste potrebujú túto tému živiť, nie vyriešiť,“ zhodnotil.

 

„Vôbec nie je pravdou, že by kompetencie, ktoré získava policajný zbor alebo spravodajské služby, nesúviseli s terorizmom,“ oponoval Madej. „To, čo robia európski lídri, a to, čo robí naša vláda, je dobrým príkladom toho, akí nezodpovední ste vy... Vy by ste asi nič neurobili, počkali, kým sa naozaj niečo stane,“ odkázal Madej opozícii.

 

Návrhy vlády SR vznikli expresne po sérii teroristických útokov v Paríži a prijímajú sa v skrátenom legislatívnom konaní. Orgány činné v trestnom konaní, súdy a tajné služby majú získať rad nových oprávnení v boji proti teroristom. Súčasťou balíčka je novela Ústavy SR, Trestného zákona, Trestného poriadku a 13 ďalších zákonov. Cieľom zásahu do Ústavy SR je zdvojnásobiť lehotu pre orgány činné v trestnom konaní a pre súdy na zadržanie osoby v súvislosti s trestným činom terorizmu z piatich na desať dní.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies