Zdravý vzťah s partnerom zaručí pevné stanovenie hraníc

NETKY.SK • 14 November 2023, 13:30 • 2 min
Zdravý vzťah s partnerom zaručí pevné stanovenie hraníc

Zdravý vzťah s partnerom je základom pre harmonický partnerský život.

slovakia

left justify in out

Takýto vzťah je charakterizovaný vzájomným rešpektom, úprimnosťou, dôverou, láskou a podporou. Obe strany by mali mať miesto pre svoje individuálne záujmy a požiadavky a mali by byť schopné vyjadriť svoje pocity a názory bez toho, aby sa obávali kritiky alebo odmietania. Stanovenie a rešpektovanie osobných hraníc s partnerom je kľúčové pre zdravý a šťastný vzťah. Osobné hranice vo vzťahu odkazujú na mentálne, emočné a fyzické limity medzi vzťahmi a interakciami s ostatnými. Sú to pravidlá alebo pokyny, ktoré jednotlivec vytvorí, aby určil, ako, kedy a kto môže komunikovať s ním. Začnite pri sebe: Prvý krok je vždy ten najťažší. Na začiatku je potrebné uskutočniť akýsi vhľad do svojho vnútra a pochopiť svoje vnútorné ja, uznať potreby a priznať emócie. Pokiaľ chcete byť rešpektovaný, musíte aj vy rešpektovať svojho partnera, jeho názory a postoj. Naučte sa hovoriť nie bez toho, aby nasledoval pocit viny s potrebou vysvetľovania. Ste rovnocenní partneri, vo vzťahu pre povyšovanie alebo ponižovanie naozaj miesto nie je.


Pevné hranice vzťahu: Hranice sú akousi neviditeľnou partnerskou ochrannou líniou. Pokiaľ sa držíte pred ňou, vzťah je harmonický, rešpektujúci a naplňujúci. Pokiaľ je však línia jedným z partnerov prekročená, ten druhý sa cíti sklamaný, neistý a frustrovaný. Ako docieliť, aby hranice vo vzťahu boli udržateľné pre oboch partnerov? Tu sú niektoré kroky, ako to dosiahnuť: Zoznámte sa sám so sebou: Prvý krok k stanoveniu hraníc je porozumenie tomu, čo vás robí šťastnými, čo vás rozrušuje a čo potrebujete k duševnej pohode. Počúvajte svoj inštinkt. Komunikácia: Jednou z najdôležitejších častí vytvárania hraníc je otvorená a úprimná komunikácia s partnerom. Vyjadrite svoje myšlienky a pocity s jasnými a priamymi výrazmi. Jasné stanovenie hraníc: Keď raz viete, čo potrebujete, je čas to zdieľať so svojim partnerom. Buďte konkrétne a jasní. Napríklad, ak potrebujete určitý čas pre seba, povedzte to a stanovte, čo to znamená. Rešpektujte hranice ostatných: Rovnako ako vy potrebujete určité hranice, aj vašu partner potrebuje jeho alebo jej hranice rešpektované. Naučte sa rozpoznávať a uznávať, keď váš partner označuje jeho alebo jej hranice. Kontrola: Jednou z ciest ako udržiavať hranice je pravidelná kontrola. Skúste sa s partnerom dať dohromady aspoň raz za mesiac pre kontrolu toho, ako sa cítite o svojich hraniciach a či ich treba upraviť. Buďte pevní: Je dôležité byť dôsledný v udržiavaní vašich hraníc. Pokiaľ váš partner niekedy alebo väčšinou nerešpektuje vaše hranice, je nutné túto problematiku riešiť, možno s pomocou odborníka. Kompromis: Vzťahy sú o kompromisoch. Je dôležité nájsť rovnováhu medzi tým, čo pre vás funguje, a tým, čo váš partner potrebuje. 
Pomoc od odborníka: Ak sa k vám partner správa prezieravo alebo násilne a nerešpektuje vaše osobné hranice, je dôležité hľadať pomoc od odborníka, ako je psychológ alebo terapeut. Je dôležité sa postarať o svoje fyzické a duševné zdravie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies