Prečo je liek na koronavírus, ktorý pomáhal už od apríla 2020, schválený až teraz?

NETKY.SK • 28 Január 2021, 16:02 • 2 min
Prečo je liek na koronavírus, ktorý pomáhal už od apríla 2020, schválený až teraz?

Ivermektin v iných krajinách sveta pomáhal už od apríla a októbra 2020, no schválený je až teraz.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Môže liek, ktorý zabíja vši, vyliečiť pacientov s COVID-19? U nás na Slovensku od včera oficiálne môže. Posledný výskum viedol k tomu, že sa o antiparazitikách hovorí ako o potenciálnej liečbe na koronavírus, v mnohých krajinách, vrátane Slovenska.

 

Naskytá sa však otázka adresovaná celému svetu, prečo sa začal tento liek schvalovať až posledných pár dní, keď  už 3. apríla 2020 výskum vedený vedcami z Monash University v spolupráci s Dohertyho inštitútom a publikovaný 3. apríla v Antivirovom výskume, zistil výskum, že 5 µM ivermektínu dramaticky znížilo in vitro vírusovú replikáciu SARS-CoV-2 približne 5 000-krát počas 48 hodín?

 

img

 

Dr Kylie Wagstaff je vedeckým pracovníkom v Monash Biomedicine Discovery Institute a jedným z výskumníkov zapojených do štúdie, vyjadril sa: „Zistili sme, že dokonca aj jedna dávka dokázala v podstate odstrániť všetku vírusovú RNA do 48 hodín a že aj po 24 hodinách došlo k jej výraznému zníženiu.“

 

Ďalší odborník, profesor Thomas J. Borody je významný austrálsky gastroenterológ, ktorý je známy tým, že vyvíja „trojitú terapiu“ pre Helicobacter pylori a je priekopníkom novej terapie nazývanej transplantácia fekálnych mikrobiotov sa tak isto vyjadril k Ivermektinu: „Existuje niekoľko štúdií, ktoré sú neuveriteľne úspešné - hovoríme takmer o 100%,“ povedal profesor Borody pre Sky News. Povedal, že táto liečba sa úspešne používa v Číne a Bangladéši a taktiež podporil liečbu zinermektínom, doxycyklínom, zinkom, pretože má veľmi málo vedľajších účinkov a je skutočným zabijakom koronavírusu.

 

Uviedol aj fakt, že skôr než ho začali skúšať na ľuďoch, boli spočiatku urobené testy pomocou opičích buniek.

 

img

 

Zakiaľ americkí a iní svetoví vedci neustále skúmali, zahraničný web uviedol informáciu, že Uttarpradéšská vláda vydala vládne nariadenie na použitie nového lieku na liečbu pacientov s COVID-19. Ivermektín sa začal používať ako liek účinný proti koronavírusu a to namiesto hydroxychlorochínu, ktorý skúšali tiež Ivermektín sa začal podávať pacientom s COVID-19 pod dohľadom lekára. Tehotné ženy nemohli liekužívať. Čo potvrdila správa 21. októbra 2020 v Kolumbii Medica.

 

img

 

Štúdia afrických krajín použila údaje z 19 krajín, ktoré sa v rokoch 1995 až 2015 zúčastnili na inom africkom programe, ktoré sa porovnali s tridsiatimi piatimi krajinami, ktoré neboli zahrnuté. Informácie boli získané z https://www.worldometers.info/coronavirus/ databázy. Po kontrole rôznych faktorov, vrátane indexu ľudského rozvoja vykazujú africké o 28% nižšiu úmrtnosť a o 8% nižšiu mieru infekcie COVID-19.

 

Ďalším vedcom je profesor William Cecil Campbell. Vynikajúci parazitológ a jeden z najvýznamnejších žijúcich vedcov narodených a vzdelaných v Írsku. Spolu so svojím tímom bol zodpovedný za objav a vývoj najmenej šiestich farmaceutík vrátane ivermektínu, ktoré mali obrovský a užitočný vplyv na zdravie ľudí a zvierat. V roku 2015 mu bola udelená Nobelova cena.

 

Vyjadril sa, že Ivermektin môžu v USA ľudia užívať, ale proti parazitom, nie proti vírusom. „Na druhej strane, existuje možnosť, že bezpečná dávka ivermektínu môže znížiť rýchlosť vírusovej replikácie v tele cicavcov alebo ovplyvniť vírus inými spôsobmi, ktoré sa dajú odhaliť. ďalším výskumom,“ vyjadril sa  W. C. Campbell. 9. apríla 2020. Odvtedy sa udialo veľa štúdií, ktoré nakoniec účinok Ivermektinu potvrdili.

 

No stále nám nad hlavami visí otázka v paradoxe s faktom, že keby bol liek schválený už v apríli 2020 alebo v októbri 2020, nepochybne by bolo zachránených množstvo nevinných životov. Jednoduchý liek nedokázal byť expresne rýchlo otestovaný, no vakcíu vyvinúť dokázali, čo je samozrejme skvelá správa, no je veľká škoda, že liek nebol svetovou prioritou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies