Najväčší exportér energetického uhlia na svete zastavil vývoz

NETKY.SK • 3 Január 2022, 13:39 • 2 min
Najväčší exportér energetického uhlia na svete zastavil vývoz

JAKARTA - Stopka platí zatiaľ na január. Indonézia sa totiž obáva, že pre nízke zásoby na domácom trhu by ju mohli zasiahnuť rozsiahle výpadky dodávok elektrickej energie.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie indonézskej vlády však vyvolalo znepokojenie na trhu, keďže krajina je najväčším vývozcom energetického uhlia na svete. Indonézska vláda v prvý deň roka 2022 rozhodla o zákaze exportu uhlia v januári, aby sa vyhla prípadným blackoutom, informovala agentúra Reuters. Tento krok však môže zasiahnuť viaceré veľké ekonomiky ako Čínu alebo Indiu.

 

img

 

Indonézia vyviezla v minulom roku približne 400 miliónov ton energetického uhlia. Z toho 73 % smerovalo do Číny, Indie, Japonska a Južnej Kórey.

 

Prečítajte si tiež: Mýtus o úpadku Ruska bez ropy sa rozptýlil – zásoby nerastných surovín v krajine sa nikdy neminú

 

K zákazu došlo po búrlivom roku pre uhoľný priemysel, keď ceny v dôsledku energetickej krízy v Číne prudko vzrástli. Ceny najviac exportovaného indonézskeho uhlia dosiahli v októbri rekordných 158 USD (139,50 eura) za tonu. Postupne sa však znižovali a podľa údajov spoločnosti Caixin ku koncu decembra dosiahli 68 USD/tona.

 

img

 

Indonézske ministerstvo energetiky uviedlo, že muselo zaviesť zákaz vývozu uhlia na január, inak by hrozilo, že takmer 20 elektrární by muselo zastaviť prevádzku. V stredu 5. januára sa však vláda plánuje k zákazu exportu vrátiť, keďže proti rozhodnutiu protestovali vývozcovia, ktorí sa obávajú prípadných sporov s odberateľmi.

 

Indonézia pozastavila vývoz uhlia od 34 banských spoločností už v auguste. Vtedy vláda uviedla, že firmy si nesplnili záväzky voči domácemu trhu v prvých siedmich mesiacoch.

 

Možno vás zaujme: Hydinári varujú pred zdražovaním. Čo nás čaká?

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies