Najnovšia simulovaná misia NASA pripraví výskumníkov na život na Marse

NETKY.SK • 16 Máj 2023, 19:00 • 2 min
Najnovšia simulovaná misia NASA pripraví výskumníkov na život na Marse

Cesta na Mars je dlhá a plná nebezpečenstiev. Jedným z problémov je preprava ľudí na červenú planétu a druhým je zabezpečiť, aby sa tam dokázali usadiť a boli schopní prežiť. Aby sa astronauti pripravili na dlhodobý pobyt na Marse, NASA zorganizovala najnovšiu simulovanú misiu s názvom CHAPEA – Crew Health and Performance Exploration Analog (Analógový prieskum zdravia a výkonnosti posádky).

slovakia

left justify in out

Štyroch ľudí odizolujú do fiktívnej „základne na Marse“, ktorá sa reálne nachádza v Texase. Na základni strávia 378 dní, čo je približne rovnako dlho, ako by trvala reálna pilotovaná misia na povrch Marsu. Po vstupe do základne sa budú riadiť vopred naplánovaným harmonogramom, zúčastňovať sa simulovaných aktivít a vedeckých prác, jesť ako astronauti a v neposlednom rada sa budú zaoberať aj údržbou a poruchami vybavenia, pričom podstúpia náročné psychologické a fyziologické testy.

 

Prvá simulácia sa začne v júni a nasledovať ju budú ďalšie dve, pričom každá simulácia bude mať inú posádku v identických podmienkach. Posledná simulácia by sa mala začať v roku 2026.

 

img

 

„Vytvorili sme misiu na povrchu Marsu s vysokou presnosťou,“ hovorí Scott M. Smith, spoluinvestigátor pre CHAPEA. Komunikáciu účastníkov misie s okolitým svetom bude oneskorená o 22 minút, podobne ako by to bolo na Marse. Aby zabezpečili, že účastníci nebudú počuť žiadne zvuky z vonkajšieho sveta, nainštalovali okolo základne reproduktory, ktoré budú vydávať zvuk podobný tomu na Marse.

 

 

Základňa s názvom „Mars Dune Alpha“ bola špeciálne navrhnutá spoločnosťou Bjarke Ingels Group a 3D-tlačiarenskou spoločnosťou ICON, simulácia základne na Marse sa nachádza v hangári v Texase. „NASA zvážila obrovské množstvo možností pre konštrukciu obydlí mimo planéty Zem – upravené rakety a pristávacie moduly, montované budovy a podobne,“ vysvetľuje CEO spoločnosti ICON, Jason Ballard. „Prišli k záveru, ktorý zdieľame aj my: z finančného, bezpečnostného a flexibilného hľadiska je robotická konštrukcia s použitím miestnych materiálov jednoznačne najlepšou voľbou.“

 

img

 

Interiér základne zahŕňa pracovnú miestnosť, obývaciu a kuchynskú časť, súkromné spálne, kúpeľňu, lekársku časť, komunikačné centrum, posilňovňu, vzduchovú komoru a vonkajšiu časť, ktorá imituje povrch Marsu. „Obytný priestor a pracovnú časť základne sme oddelili zámerne,“ hovorí Smith. „Bola to jedna z pripomienok, ktorú dizajnéri často počúvali od posádok Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS)... keď žijete v práci, je dôležité mať možnosť sa od nej aspoň priestorovo „oddeliť“.“

 

Počas viac ako 12 mesiacov budú túto 180 m2 plochu obývať prví členovia posádky CHAPEA – Kelly Haston, Ross Brockwell, Nathan Jones a Alyssa Shannon.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies