O zastavení znečistenia banskými vodami na rieke Slaná rozhodne vláda

NETKY.SK • 23 November 2022, 18:0 • 2 min
O zastavení znečistenia banskými vodami na rieke Slaná rozhodne vláda

BRATISLAVA - O trvalom zastavení znečistenia banskými vodami na rieke Slaná rozhodne vláda. Štátny podnik Rudné bane má zabezpečiť čiastočné uzatvorenie šachty Gabriela a štôlne Marta v bani v Nižnej Slanej v okrese Rožňava. Projekt betónovej injektáže umožní dlhodobo regulovať výtok mineralizovaných banských vôd do Slanej.

slovakia

left justify in out

Úlohu Rudným baniam uložil medzirezortný krízový štáb, koordinovaný Ministerstvom životného prostredia (MŽP) SR, ktorý zasadal v pondelok (21. 11.). Envirorezort zároveň pripravil materiál, v ktorom určí inštitúcie zodpovedné za realizáciu opatrení nielen v banských priestoroch, taktiež za vykonávanie riešení čistenia vytekajúcich banských vôd, odsávanie kontaminovaných sedimentov z toku, vybudovanie monitorovacích objektov a zabezpečenie ich financovania. Doteraz spravené opatrenia v nižnoslanskej bani podľa štátneho tajomníka MŽP Michala Kiču situáciu dočasne zlepšili, až takmer úplne zastavili znečisťovanie rieky. Komplex banských priestorov tvoria chodby, šachty, komíny a vydolované priestory a MŽP nevie odhadnúť, ako dlho budú dočasné opatrenia účinné. "Systém banských diel v Slanej je príliš zložitý, a preto je dôležité navrhnúť a realizovať systémové a efektívne opatrenia, ktoré trvalo zabránia znečisťovaniu rieky a okolitého prostredia banskými vodami," poznamenal Kiča. Naďalej tiež pokračuje monitoring kvality banských vôd, znečistenia Slanej a okolitého prostredia vrátane vodných zdrojov, ktorý koordinuje Štátny geologický ústav Dionýza Štúra.

 

img

 

V súčasnosti podľa výsledkov monitoringu pretrvávajú zvýšené hodnoty arzénu v riečnych sedimentoch približne 1,5 kilometra od výtoku zo sideritovej bane smerom do dolnej časti vodného toku s najväčšou akumuláciou v zdrži malej vodnej elektrárne Čoltovo. "Doterajšie výsledky nepreukázali znečistenie podzemných ani pitných vôd, spôsobené vytekaním banských vôd zo sideritovej bane. Taktiež hodnoty namerané na maďarskom úseku rieky Slaná sú v norme," priblížilo pre TASR tlačové oddelenie envirorezortu. Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára v dôsledku vytekania banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit. V polovici júna zrealizovali v bani práce s cieľom prispieť k zníženiu vytekania silne mineralizovaných vôd do rieky. Pre okresy Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota, cez ktoré Slaná preteká, platí vládou vyhlásená mimoriadna situácia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona