Archív článkov za December 2022, strana 3

Otvor článok

V niektorých okresoch hrozí poľadovica aj sneženie

6.12 2022 08:51

BRATISLAVA - V niektorých okresoch Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja sa v utorok od 7.00 h môže tvoriť poľadovica aj snežiť. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Otvor článok

Nové autobusové cestovné poriadky v Trnavskom kraji nadväzujú na vlaky

6.12 2022 09:00

TRNAVA - Zmeny v cestovných poriadkoch v Trnavskom kraji, ktoré začnú platiť od 11. decembra, sa týkajú predovšetkým úpravy prípojov k vlakom v prestupných uzloch Trnava, Smolenice, Pezinok, Cífer, Pusté Úľany, Leopoldov, Piešťany, Senica, Kúty, Sekule a Jablonica. Zároveň boli zavedené i nové spoje a súčasťou zmien sú aj úpravy jazdných dôb tak, aby zodpovedali aktuálnym podmienkam dopravy. Vyplýva to z informácií spoločnosti Arriva.

Otvor článok

NHL: Boston prišiel o rekordnú sériu, Kadri rozhodol o triumfe Calgary

6.12 2022 09:08

NEW YORK - Rekordná víťazná séria hokejistov Bostonu na domácom ľade od začiatku sezóny sa skončila na čísle štrnásť. Bruins o ňu prišli v noci na utorok, keď prehrali v TD Garden s Vegas 3:4 po predĺžení a samostatných nájazdoch, v piatej sérii rozhodol Reilly Smith. Slovenský útočník Adam Ružička sa tešil z výhry Calgary nad Arizonou 3:2, hostia prehrali piaty duel po sebe. Juraj Slafkovský nebodoval v zápase Montrealu, ktorý viedol nad Vancouverom po prvej tretine 4:0, no nakoniec prehral 6:7 po predĺžení.

Otvor článok

MS 2022: Brazílska šou pokračuje! Južnej Kórei nastreľali 4 góly v prvom polčase

6.12 2022 09:12

DOHA - Futbalisti Brazílie postúpili do štvrťfinále MS v Katare. V pondelkovom osemfinálovom dueli zdolali reprezentantov Kórejskej republiky 4:1, keď všetky góly dosiahli už v prvom polčase. V zápase o postup medzi najlepšie kvarteto turnaja sa stretnú s Chorvátmi.

Otvor článok

Vianočné slová od Mišky: Pripomíname si veci, na ktoré by sme nemali zabudnúť ani na jeden jediný deň

6.12 2022 10:00

Sme zaneprázdnení, a tak na to nemyslíme. Prestierame stoly, čistíme príbory, v šialenom tempe a so vzrušením i strachom nakupujeme dary, dúfajúc, že zapôsobíme a obdarovaní budú šťastní. Sme milí, až priveľmi milí a na facebooku je možné nájsť milión plus sto statusov o čare sviatkov a nezameniteľnom zvuku rozprávok.

Otvor článok

Niekde je maškrtný a vychutnáva si víno, inde zas obľubuje zdravú stravu a museli by ste mu chystať ovsenú kašu. Prečítajte si, ako oslavujú Mikuláša v iných krajinách!

6.12 2022 12:00

Svet je miesto veľmi široké, s toľkými tvárami, s toľkými príbehmi, s toľkými tradíciami. Sme si rovní, alebo by sme mali byť, ale rovnakí iste nie sme, čo je však rozhodne dôvod na úsmev, nie na smútok. Keď sa totiž zahľadíme na jedinečnosť, keď sa nadýchneme iných mravov, veľa sa priučíme, veľa si uvedomíme a možno sa i pousmejeme.

Otvor článok

Pobočka Colného úradu Trnava na Nitrianskej bude mať obmedzené úradné hodiny

6.12 2022 13:03

TRNAVA - Colný úrad (CÚ) Trnava dočasne zmenil v termíne od 6. decembra do 12. decembra úradné hodiny na Pobočke CÚ Trnava nácestné stredisko na Nitrianskej ceste 6. Informovala o tom hovorkyňa CÚ Iveta Zlochová.

Otvor článok

Pokračuje proces v kauze údajného zneužívania v tábore Chachaland

6.12 2022 13:07

BRATISLAVA - Hlavné pojednávanie v kauze údajného sexuálneho zneužívania v tábore Chachaland pokračuje na Okresnom súde Bratislava II výsluchmi svedkov. Hlavný organizátor tábora Roman P. čelí podozreniam zo sexuálneho zneužívania bývalej maloletej chovankyne tábora. Súd v utorok pojednáva v neprítomnosti obžalovaného.

Otvor článok

Tohtoročná jeseň bola na Slovensku nadpriemerne teplá

6.12 2022 13:18

BRATISLAVA - Tohtoročná jeseň bola na Slovensku nadpriemerne teplá. Na meteorologickej stanici v Hurbanove bola 14. najteplejšia od roku 1871. Priemerná teplota tam dosiahla 11,6 stupňa Celzia. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Otvor článok

Škola šmyku: Ako prebieha a pre koho sa hodí?

6.12 2022 13:19

V roku 2021 vyšetrila polícia 99 332 dopravných nehôd, z ktorých prevažnú väčšinu spôsobila ľudská chyba. Potrénovať vodičské schopnosti pod taktovkou profíkov na škole bezpečnej jazdy sa tak rozhodne oplatí.

Otvor článok

Husté sneženie v Česku komplikuje dopravu, bez elektriny sú tisícky domácností

6.12 2022 13:27

PRAHA - Husté sneženie v Stredočeskom a Juhočeskom kraji komplikuje od utorka rána cestnú aj železničnú dopravu. Na cestách sa tvoria kolóny, v okrese České Budějovice nejazdia vlaky v deviatich úsekoch. Sneh spôsobil problémy aj v energetike. Informuje spravodajkyňa TASR na základe informácií Českých dráh, Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), Polície ČR a stanice ČT24.

Otvor článok

Zomrela herečka Kirstie Alleyová, prehrala boj s rakovinou

6.12 2022 14:00

WASHINGTON - Vo veku 71 rokov zomrela v pondelok po krátkom boji s rakovinou americká herečka Kirstie Alleyová. Oznámili to jej deti vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters a internetového portálu časopisu People.

Otvor článok

Nedostatok palív v Maďarsku je čoraz väčší, na čerpacích staniciach je chaos

6.12 2022 14:21

BUDAPEŠŤ - Nedostatok pohonných látok na maďarských čerpacích staniciach je čoraz vážnejší. Nielen počas víkendu, ale už aj v pondelok a utorok ráno sa na čerpacích staniciach tvorili dlhé rady, niektoré z nich už nemajú čo predávať. Konštatoval to v utorok server Index.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Otvor článok

Deti a seniori z Hriňovej opäť vytvorili Medovníkové mesto

6.12 2022 15:00

HRIŇOVÁ - Deti z hriňovských škôl a škôlok i tamojší seniori opäť pripravili vianočnú výstavu Medovníkové mesto. Tvoria ju zmenšeniny známych mestských symbolov a stavieb vytvorených z medovníka. TASR to uviedol vedúci oddelenia kultúry, mládeže a športu hriňovského úradu Martin Kliment.

Otvor článok

Riskantné či nelegálne správanie na internete je medzi mladými normálne

6.12 2022 16:00

LONDÝN - Riskantné či nelegálne správanie v online prostredí je medzi mladými ľuďmi považované za takmer normálne. Každý štvrtý tínedžer vo veku 16–19 rokov na internete už niekoho "trolloval", čiže si zákerným spôsobom robil žarty. Vyplýva to z výsledkov štúdie zastrešovanej Európskou úniou a Europolom. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Otvor článok

Doma dobre opäť podporí ľudí bez domova

6.12 2022 17:00

BRATISLAVA - S cieľom pomôcť ľuďom bez domova a upozorniť spoločnosť na ich skutočné problémy organizuje festival Pohoda aj tento rok charitatívne podujatie Doma dobre.

Otvor článok

Lesníci z Banskej Bystrice darovali detským pacientom v nemocnici vianočný stromček

6.12 2022 18:00

BANSKÁ BYSTRICA - Lesní pedagógovia z Národného lesníckeho centra (NLC) v rámci spolupráce so Základnou školou (ZŠ) pri detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici darovali detským pacientom vianočný stromček. Jeho odovzdanie v pondelok obohatili aj o aktivity lesnej pedagogiky. TASR o tom informoval hovorca NLC Igor Viszlai.

Otvor článok

V novej českej komédii sa budú oslavovať narodeniny s E. Holubovou a T. Klusom

6.12 2022 19:00

BRATISLAVA - Začiatkom budúceho roka sa návštevníci kín budú môcť naladiť na humornú nôtu. Do slovenských kín príde nová česká komédia Želanie k narodeninám. V jej obsadení figurujú známe tváre - Eva Holubová, Jaroslav Dušek, Veronika Khek Kubařová, Jaroslav Plesl, Matěj Hádek, Simona Babčáková, ale aj spevák Tomáš Klus.

Otvor článok

Speváčka Dara Rolins oslavuje 50. narodeniny

7.12 2022 08:43

BRATISLAVA - Bola najpopulárnejšou detskou speváckou hviezdičkou v Československu. Na hudobnej scéne sa pohybuje už štyridsať rokov a z hviezdičky sa vypracovala na poprednú spevácku hviezdu. Speváčka Dara Rolins oslávi dnes (7. decembra) 50. narodeniny.

Otvor článok

MS 2022: Španieli nezvládli penaltový rozstrel, Portugalci deklasovali Švajčiarov aj bez Ronalda

7.12 2022 08:59

LUSAIL - Futbalisti Portugalska si po šestnástich rokoch opäť zahrajú štvrťfinále MS. Na šampionáte v Katare sa medzi elitnú osmičku dostali po suverénnom osemfinálovom triumfe nad Švajčiarskom 6:1. Na štadióne v Lusaile k tomu tromi gólmi a asistenciou prispel útočník Goncalo Ramos.

Otvor článok

NHL: Slafkovský asistoval, Černáková Tampa nestačila na Red Wings

7.12 2022 09:09

NEW YORK - Slovenský hokejista Juraj Slafkovský prispel v noci na stredu jednou asistenciou k víťazstvu Montrealu na ľade Seattlu 4:2. Bol to pre neho ôsmy kanadský bod (4+4) v prebiehajúcej sezóne NHL. Toronto uspelo v Dallase 4:0 aj vďaka Mitchellovi Marnerovi, ktorý zaznamenal asistenciu a natiahol tak klubový rekord, keď bodoval v 20. zápase v sérii.

Otvor článok

Britská polícia zadržala muža, ktorý hodil vajce po kráľovi

7.12 2022 09:42

LONDÝN - Britská polícia zadržala muža, ktorý údajne hodil vajce smerom ku kráľovi Karolovi III. K incidentu došlo k utorok, keď sa panovník prechádzal ulicami anglického mesta Luton, informuje agentúra Reuters.

Otvor článok

O zimnú údržbu v Trnave sa starajú tri spoločnosti

7.12 2022 09:59

TRNAVA - Pre tohtoročnú zimu mesto Trnava zakontrahovalo na zimnú údržbu tri spoločnosti, ktoré sa budú starať o komunikácie v jednotlivých častiach. K dispozícií má 27 kusov mechanizmov, pripravilo 800 ton posypového materiálu a na monitorovanie stavu ciest nainštalovalo dve nové cestné meteostanice. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

Otvor článok

V Považskej Bystrici otvoria špecializované zariadenie pre deti s autizmom

7.12 2022 10:11

POVAŽSKÁ BYSTRICA - V Považskej Bystrici otvoria po Novom roku špecializované zariadenie pre deti s autizmom, ktoré dovŕšili 15 rokov a ukončili povinnú školskú dochádzku. Informoval o tom primátor Považskej Bystrice Karol Janas.

Otvor článok

Lyžovačka v Rakúsku

7.12 2022 10:38

BRATISLAVA - Pohyb na čerstvom vzduchu, priezračný horský vzduch, spoločné chvíle s rodinou a priateľmi i návšteva tradičnej útulnej chaty – lyžiarska dovolenka patrí jednoznačne k tým najlepším spôsobom ako si oddýchnuť.

Otvor článok

Vianočné trhy sa po prestávke vracajú do Dúbravky

7.12 2022 10:52

BRATISLAVA - Vianočné trhy sa po prestávke vracajú do bratislavskej Dúbravky. Stánky pred tamojším kultúrnym domom majú byť otvorené od piatka (9. 12.) do soboty (10. 12.) v čase od 10.00 do 20.00 h. TASR o tom informovala hovorkyňa mestskej časti Lucia Marcinátová.

Otvor článok

Zákaz sobášenia a odoberanie detí. Aj to sú dôsledky nenávisti voči Rómom!

7.12 2022 11:00

Cigáni či Rómovia? Tak alebo tak, ak sa spomenú, väčšinou to neveští nič dobré, tiahne sa za nimi nezávideniahodná povesť. Človek sa teda prirodzene pýta, odkiaľ tá nenávisť a či vôbec má niekde počiatok.

Otvor článok

Roma Spirit, oceňovanie najúspešnejších Rómov, už zajtra večer na Dvojke

7.12 2022 11:11

PREŠOV - RomaSpirit 2022 pozná svojich laureátov. Výnimoční ľudia, inšpiratívne aktivity, skvelí umelci, dojímavé momenty a nekonečné more ľudskosti. Aj taký bol 14. ročník slávnostného udeľovania ocenení RomaSpirit.

Otvor článok

Na Skalke pri Kremnici sa začala zimná sezóna bežeckého lyžovania

7.12 2022 12:00

KREMNICA - Na Skalke pri Kremnici odštartovala v utorok (6. 12.) zimná sezóna bežeckého lyžovania. Na hrebeni Kremnických vrchov napadlo takmer 20 centimetrov snehu, upravených tak bolo prvých približne sedem kilometrov tratí na bežkovanie.

Otvor článok

Polícia obvinila muža, mladú ženu uväznil v dome v Poprade, mal ju aj znásilniť

7.12 2022 12:38

POPRAD - Mladú ženu uväznil 48-ročný muž so svojimi rodičmi v rodinnom dome v Poprade, polícia ich obvinila. O prípade informovala polícia na sociálnej sieti s tým, že žene sa mal tyran vyhrážať, a dokonca ju znásilniť.

Otvor článok

Hovorili mu blbec a naozaj nebol veľmi bystrý. Potom však tie nálepky zo seba strhol a dnes je Ben Carson všelikým, rozhodne však nie blbcom! Prečítajte si o jeho živote, prečítajte si neskutočný príb

7.12 2022 13:00

Hovorili mu všelijak, ale zvyčajne nie vôbec pekne a zrejme ani on sám si neveril. Visel na ňom pomyselný nápis, podčiarknutý každým zlyhaním, ktoré sa na neho kedy nalepilo, aby náhodou nezabudol, že z neho nikdy nič nebude, že jeho minulosť je raz taká. Ale verte či nie, napokon prelomil všetko a nálepky, čo mu ľudia dávali, zo seba bez najmenšieho problému strhol.

Otvor článok

Vianočné trhy vo Valči

7.12 2022 13:07

VALČA - Svätý Mikuláš opäť nevynechá ani nádhernú obec Valča, neďaleko Martina. Malí i veľkí sa môžu tešiť aj na vianočné trhy.

Otvor článok

Betlehem pod arkádami v Liptovskom Mikuláši sa rozrástol o postavu dievčatka s milodarom

7.12 2022 14:28

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Vyrezávaný betlehem pod arkádami mestského Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši sa tieto Vianoce rozrástol o novú postavičku - dievčatko prinášajúce milodar. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.

Otvor článok

Česko predĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom o 14 dní

7.12 2022 15:00

BRATISLAVA/PRAHA - Česká republika predĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom o ďalších 14 dní. V platnosti budú do 26. decembra. V stredu to podľa informácií stanice ČT24 schválila vláda. TASR so žiadosťou o potvrdenie informácie oslovila hovorcu českého premiéra Václava Smolku.

Otvor článok

V Slovenskej filharmónii sa debutovo predstaví španielsky violončelista P. Ferrández

7.12 2022 16:00

BRATISLAVA - Slovenská filharmónia (SF) avizuje poslednú tohtoročnú symfonickú dvojicu koncertov. Vo štvrtok a piatok 8. a 9. decembra sa predstaví pod taktovkou šéfdirigenta Daniela Raiskina. Sólistom večerov bude španielsky violončelista Pablo Ferrández.

Otvor článok

Posledná rozlúčka s Máriou Kráľovičovou bude v pondelok 12. decembra

7.12 2022 17:00

BRATISLAVA - Posledná rozlúčka s legendárnou herečkou, emeritnou členkou Činohry Slovenského národného divadla Máriou Kráľovičovou sa uskutoční v pondelok 12. decembra o 11.00 h v novej budove SND v Bratislave. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.