Roma Spirit, oceňovanie najúspešnejších Rómov, už zajtra večer na Dvojke

NETKY.SK • 7 December 2022, 11:11 • 2 min
Roma Spirit, oceňovanie najúspešnejších Rómov, už zajtra večer na Dvojke

PREŠOV - RomaSpirit 2022 pozná svojich laureátov. Výnimoční ľudia, inšpiratívne aktivity, skvelí umelci, dojímavé momenty a nekonečné more ľudskosti. Aj taký bol 14. ročník slávnostného udeľovania ocenení RomaSpirit.

slovakia

left justify in out

Ocenenie v kategórii Mimovládna organizácia získalo za včasnú ranú starostlivosť v prostredí generačnej chudoby občianske združenie Cesta von, v kategórii Spoločnosť a zamestnávateľ získala ocenenieTesco Stores SR, a.s. V kategórii Obec a mesto uspela obec Varhaňovce.

 

Roman Čonka si odniesol za svoje viac ako dvadsaťročné aktivity ocenenie v kategórii Médiá. V kategórii Osobnosť získal ocenenie komunitný líder Marián Bubenčík a v kategórii Kultúra autor a protagonista autorskej monodrámy František Balog.

 

V kategórii Čin roka si ocenenie za obhajovanie práva detí z Hermanoviec počas súdneho procesu nezákonnej segregácie vo vzdelávaní odniesla Poradňa pre občianske a ľudské práva.

„Všetky tri nominácie si zaslúžia veľký obdiv a uznanie za ich prácu, odhodlanie a pomoc, ktorú poskytujú,“ vyhlásila členka Poroty čin roka a laureátka RomaSpirit Martina Horňáková.

 

Jedinečný zážitok z galavečera umocnilo vystúpenie kapely Lomnické čháve, manželovDreveňákovcov, či Divadla Romathan. Výnimočný hudobný zážitok priniesol detský zbor zo ZŠ z Luníka IX Ďevjatkakerečhave ale aj Zdenka Predná a Oskar Rózsa.

 

Záznam zo slávnostného udeľovania ocenení RomaSpirit 2022 si môžu televízni diváci pozrieť 8. decembra 2022 o 20.10 hodine na Dvojke.

 

Aktuálne informácie zo sveta RomaSpirit, ktorý oceňuje a širokej verejnosti približuje aktivity organizácií a jednotlivcov zamerané na podporu integrácie rómskej menšiny, zlepšenie jej životnej situácie a spolužitia, sú na Instagrame, FB ocenenia.

 

Za redakciu Netky.sk gratulujeme všetkým nominovaným, mimoriadne však skvelej žurnalistke, spisovateľke a redaktorke Michaele Mihokovej.

 

 

O projekte:

 

RomaSpirit už od roku 2009  poukazuje, že pre spolužitie, šírenie rešpektu a búranie predsudkov a stereotypov je nesmierne dôležité porozumenie a spolupráca. Za štrnásť ročníkov bolo na ocenenie RomaSpirit nominovaných 1982 aktivít, projektov, organizácií a výnimočných osobností. Ocenenie si prevzalo už 90 laureátov. Autorkou myšlienky RomaSpirit je Ľubomíra Slušná–Franz, prezidentka ACEC.

 

Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) je mimovládna organizácia, ktorej poslaním je budovať porozumenie, podporovať medzinárodnú kultúrnu výmenu, vzdelávanie a vytvárať priestor pre prehlbovanie vzájomnej komunikácie. Vo svojej vzdelávacej činnosti sa ACEC zameriava na prípravu a uplatňovanie vzdelávacích a osvetových programov zameraných na sociálne znevýhodnené skupiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona